Община Асеновград не изпълнява решение на Върховния административен съд - заяви в интервю за "Фокус" Иван Славчев, който сезира магистратите за незаконосъобразно проведен търг. За казуса медията ни писа още през 2021 година.

Става въпрос за продажба на общински имот в асеновградското село Боянци на определено лице. Теренът е с площ 324 квадратни метра и се намира в ромската махала. От 1996 до ноември 2020 г. Иван Славчев е бил негов наемател. Парцелът е включен в годишната програма за управление и разпореждане с имоти - общинска собственост. Наемателят Славчев не е знаел за подготвяната продажба, тъй като в кметството в селото не е сложено обявление, и съответно не е участвал в търга.

Заради липсата на разгласа е сезирал административния съд и в края на 2021 г. ВАС отменя заповедта на общинския кмет, с която се определя купувача и връща преписката на административния орган за ново провеждане на законосъобразно обявен търг. Според юристи, това означава, заповедта е законна и трябва да се предприемат следващите стъпки - оповестяване и провеждане на самия търг. 

На сесията на Общински съвет - Асеновград, проведена на 20 септември т.г., обаче  изненадващо председателят на комисията по общинска собственост оттеглил от дневния ред предложението за продажба на имота.

Иван Славчев е категоричен, че ще си търси правата докрай. Възмутен е, че общинска институция погазва закона и не изпълнява съдебно решение. 

Още за казуса гледайте в прикаченото видео.