Четири лица са с повдигнати обвинения за ръководене и участие в организирана престъпна група. Тя е действала от началото на 2018г. до вчерашния ден, каза Борислав Сарафов в Националната следствена служба по време на пресконференция във връзка с разследването на криптобанката Nexo, предаде репортер на Агенция "Фокус". Групата е развивала дейността си на територията на България, Великобритания, Северна Ирландия, Швейцария и Кайманови острови, стана ясно на пресконференцията.

"Всички са български граждани. Основната част на дейността е извършвана от територията на София", обясни още зам.-главният прокурор като обясни, че двама са обявени за издирване и имат забрана да напускат страната.

Лицата са обвинени в ръководене и участие в организирана престъпна група, създадена с користна цел да върши съгласувани в страната и в чужбина престъпления – пране на пари, данъчни престъпления, компютърни измами и банкова дейност без лиценз. Предвидените наказания по тези обвинения са за лишаване от свобода над 3 години.

На двама от обвиняемите е наложена мярка "парична гаранция" - съответно по 1 и 2 млн. лв. Другите двама се издирват. Няма официални данни обвиняемите да са нарушили наложената им заповед за напускане на държавата.

"По данни на граничен контрол не са напускали страната", допълни Сарафов.

"По отношение на четирите лица са назначени данъчни ревизии, както и на свързаните с тях физически лица. Има данни, че обвиняемите разполагат с изключително големи финансови възможности. Имат скъпи имоти в Дубай, Карибските острови, Бахамите и притежават яхти. В един от претърсените домове са намерени и иззети 35 картини на скъпи художници като Салвадор Дали, Пикасо и Матис, които ще бъдат предадени на Националната художествена галерия", заяви Сийка Милева.

Главният прокурор благодари на всички свои колеги, които работят от няколко месеца по случая "Nexo". По думите му той е уникален за България и един от малкото такива в световен мащаб.



Иван Гешев подчерта, че по казуса нашите служби си сътрудничат с европейските и евроатлантическите си партньори.

"Този случай е доста сложен и разчитаме на съдействие, включително и на експертна помощ. В бъдеще вероятно ни предстои още по-сложна работа. Имаме капацитета да се справим, независимо от предизвикателствата, пред които сме изправени", допълни още Гешев.