Международната организация за защита на животни ЧЕТИРИ ЛАПИ, предоставя целия си капацитет на три от най-засегнатите провинции в Турция - Хатай, Османие и Малатия, за оказване на помощ на животните там, след като две силни земетресения удариха района на Южна Турция и Северна Сирия.

Партньорската турска организация - HayTap, работи неуморно още от първия ден на бедствието, спасявайки животни от отломките и предоставяйки им първа помощ на място в полеви палатки за медицинско лечение. Около 700 животни вече са спасени благодарение на незабавната им реакция.

Експертът на ЧЕТИРИ ЛАПИ за помощ при бедствия, д-р Джаксън Зи, изчислява, че в рамките на максимум десет дни животните все още могат да бъдат спасени живи, преди да е станало прекалено късно. ЧЕТИРИ ЛАПИ работи активно в райони, засегнати от природни бедствия, вече почти десет години. Той споделя още:

"Бил съм свидетел на много природни бедствия, но тези две големи земетресения се отличават с въздействието си върху всички живи същества в региона. Усилията ни трябва да са незабавни и ефективни, но и да се прилагат внимателно, тъй като хуманитарната криза не е отшумяла. Основната ни цел сега е да подкрепим партньорите си с всичко, което можем да предоставим - логистика, финансова помощ и експертен опит. Много животни - кучета, крави, но също и птици и овце, вече могат да се съберат отново със своите стопани. Други, които трагично са загубили стопаните си, са закарани в приюти в по-големи градове като Истанбул и Анкара. Това е надпревара с времето и всяка минута е от значение."

Силните земетресения, които разтърсиха Анадолската плоча под границата на Турция със Сирия и при които трагично загинаха 46 000 души, имат опустошително въздействие върху цялото общество. Възстановителният процес се очаква да продължи години, ако не и десетилетие.

ЧЕТИРИ ЛАПИ ще подпомогне дейностите по издирване и спасяване на HayTap и ще окаже финансова подкрепа за разходите за ветеринарно лечение и консумативи, първа помощ, храна и осигуряване на безопасни временни домове за нуждаещите се животни, докато се намери дългосрочно решение.

Директорът на ЧЕТИРИ ЛАПИ, Йозеф Пфабиган, добавя: "Хуманитарната криза е огромна, броят на жертвите се увеличава всеки ден, местните жители скърбят за загубата на членове на семействата си и приятели. В момента животните-компаньони, като кучета и котки, както и селскостопанските животни, страдат от наранявания, недохранване и стрес. ЧЕТИРИ ЛАПИ работи в райони, засегнати от природни бедствия, вече почти десет години и ще направим всичко възможно да подкрепим нашите местни партньорски организации, тъй като тези животни зависят от нашата помощ."

Предистория

ЧЕТИРИ ЛАПИ има дългогодишен опит в успешното оказване на помощ на животни в резултат на бедствия в целия свят. Със специално подготвен екип, действащ по Програмата за готовност и устойчивост при бедствия (DPRP) на д-р Джаксън Зи, той работи в региони, засегнати от природни бедствия като наводнения, земетресения или суша.

Често тези спешни мисии се предприемат съвместно с местни организации. В Индия ЧЕТИРИ ЛАПИ работи в тясно сътрудничество със Синия кръст (BCI), което продължава успешно вече почти десет години. Малко преди началото на пандемията, Австралия беше засегната от опустошителни горски пожари през 2019 г., които отнеха живота на над един милиард ценни диви животни. ЧЕТИРИ ЛАПИ помогна за набирането на средства и подкрепи местните организации.

Отново през 2019 г. транспортен кораб, превозващ над 14 000 овце, се преобърна край бреговете на Румъния. ЧЕТИРИ ЛАПИ незабавно предприе действия, за да спаси живота на поне 250 животни от удавяне.

Когато през 2020 г. вулканът Таал на остров Лусон, Филипините, изригна, изпращайки облаци от пепел на стотици метри във въздуха, жителите в района се принудиха да оставят покъщнината си. ЧЕТИРИ ЛАПИ осигури над 1000 кг храна и лекарства за местните животни.

През 2018 г. Флорида беше засегната от мощния ураган Флорънс, който предизвика тежки наводнения и хиляди местни трябваше да напуснат домовете си. Много от тях бяха принудени да изоставят животните си. Програмата за готовност и устойчивост при бедствия (DPRP) помогна с осигуряването на храна и консумативи за животните.

DPRP ще продължи с полезната си работа в районите, засегнати от природни бедствия, уверявайки се, че нито едно животно няма да бъде изоставено.