Кметът Здравко Димитров проведе консултации, съгласно разпоредбите в Изборния кодекс и решение на Централната избирателна комисия (ЦИК) за избор на състав на Общинската избирателна комисия (ОИК) в Пловдив.

Партиите не се разбраха за секретар и председател. Централната избирателна комисия ще назначава ОИК-Пловдив

На консултациите участваха представители на всички партии и коалиции от 49-ото Народно събрание. На място бяха проверени техните пълномощни и се потвърди тяхната легитимност. Присъстващите бяха – Радослава Ташкова- коалиция "ГЕРБ-СДС“, Николай Гюров- коалиция "Продължаваме промяната- Демократична България“, Ангел Георгиев - партия "Възраждане“, Росица Кавърджикова -  партия “Движение за права и свободи“, Калин Милчев и Иван Петков - партия " БСП за България“, Димитър Арнаудов - партия "Има такъв народ“.

Съставът на ОИК-Пловдив е 27 членове, от които един председател и един секретар, минимум двама зам.-председатели (максимум четирима) и 23-ма членове. Решение на ЦИК определя и съотношението на партиите в комисията - коалиция "ГЕРБ-СДС“ -8, коалиция "Продължаваме промяната- Демократична България“ (ППДБ) -7, партия "Възраждане“- 4, партия “Движение за права и свободи“(ДПС) - 4, партия "БСП за България“ – 3, партия "Има такъв народ“ (ИТН)– 1. На консултациите партиите следваше да постигнат съгласие, относно разпределението на състава.

За заместник – председатели на ОИК бяха предложени представители от ИТН и БСП. Партиите не постигнаха съгласие за председател и секретар на комисията. Това се случи след като от ГЕРБ-СДС и ППДБ предложиха своите кандидатури за секретар, а "Възраждане“ и ДПС своите за председател.

След изготвяне на протокола от консултациите и изпращането му в ЦИК от там ще назначат ОИК-Пловдив, въз основа на направените предложения от участниците.