Няма опасност секции в чужбина да останат без машини за гласуване. Това каза заместник-председателят на Централната избирателна комисия Росица Матева на редовния брифинг на ЦИК във връзка с предстоящите предсрочни парламентарни избори на 2 април, предаде репортер на "Фокус". 

Тя уточни, че предстоят да завършат проверки, след които машините ще започнат да се актуализират и ще бъдат изпратени от Външно министерство. Относно видеонаблюдението ЦИК не е определила време, в което да приключи процесът по броене на бюлетините. Устройствата ще спрат да записват броенето на бюлетините след края на процеса. Не се очаква забавяне вследствие на процеса по видеонаблюдението.

Процесът на видеонаблюдение предвижда бюлетините да бъдат показвани от членовете на СИК към застъпниците и наблюдателите, но не и на устройствата, които записват. “Няма да се показва всяка бюлетина по отделно, тъй като това би забавило изключително много процеса", обясни Матева

Ако машинно устройство не тръгне в изборния ден, са подготвени резервни, с които да се замени неработещото. Всяко едно устройство може да работи за всяка една секция.

ЦИК няма отговорност изборния ден да бъде излъчван на живо. Това е отговорност на "Информационно обслужване" АД.

Разкрити са 12771 секции в България. 240 са подвижни. 48 часа преди изборния ден ще се образуват СИК в болници и др.

В Кралство в Бахрейн няма да има секции. От Кралстовото не са дали съгласие за разкриване на такива. Общият брой на секциите в чужбина ще бъде 737. Избирателите от Бахрейн ще бъдат насочени към най-близката секция.

По повод гласуването в чужбина, Матева каза, че обучението за командированите застъпници ще се проведе онлайн.

Избиратели с трайни увреждания, които са пропуснали срока за гласуване чрез подаване на заявление за подвижна секция, могат до 27 март да подадат заявление, стига в съответния град да има разкрита такава.