38 са проблемните машини в страната. Това заяви председателят на ЦИК Камелия Нейкова за "Фокус". 

"Проблемните машини в страната към момента са 38. Повредите са или в четеца на смарткартите, или машината не разпознава флашпаметите, както и излиза съобщение, че машината не може да бъде синхронизирана. Дефектите са обективирани в протокол, подписан от техник на Сиела Норма, както и от председател и секретар на СИК", обясни председателят на ЦИК.

"В секциите, в които има повредени машини за гласуване, изборният процес продължава с гласуване чрез хартиени бюлетини", поясни Нейкова. 

Тя каза още, че към ЦИК до момента са постъпили 12 сигнала за нарушения на изборния процес в страната

"Около 12 сигнала за нарушение на изборния процес са постъпили към ЦИК. Те са от компетентността на РИК-те", заяви Нейкова

От ЦИК апелират избирателите да подават своите сигнали за изборни нарушения първо в Районните избирателни комисии, когато нередностите засягат конкретна избирателна секция или са на територията на изборния район.

В чужбина вотът протича нормално. От ЦИК са получили информация само за една секция, в която машината е отчела проблем, но няма информация да е бил преустановяван машинният вот. 

"В чужбина вотът протича нормално, имаше информация за една секция, в която бе установена повреда в машина за гласуване, но към момента тя се отстраняваше, така че не бих могла да кажа, че там е преустановено машинното гласуване", каза тя.