27,7% е избирателната активност към 16.00 часа. Това каза говорителят на ЦИК Росица Матева, предаде репортер на "Фокус". 

За сравнение на предсрочните парламентарните избори на 2 октомври избирателната активност е била 25,58%. 

Най-висока е избирателната активност в София с 34,59 а най-ниска в Сливен с 21,99%.

"Над 80 машини са тези секции, за които ЦИК е получила информация, че е преустановено машинното гласуване и продължава да се гласува само с хартиени бюлетини. Тези машини разпечатват или само бели бюлетини, без никакво съдържание, или с частично такова, от което обаче не може да се установи как е упражнил правото си на глас избирателят", каза говорителят на ЦИК.

От думите й стана ясно, че постъпилите сигнали за нарушения на изборния процес в страната са вече 67. Голяма част от тях са свързани с това, че членовете на избирателните комисии продължават да не поставят печати върху машинните бюлетини. Матева поясни, че това не прави вота невалиден, но апелира към спазване на Изборния кодекс, в който изрично се казва, че машинната бюлетина трябва да има един поставен печат преди да бъде пусната в кутията.

"Жалбите продължават да бъдат две, а сигналите са вече 67. Доста от тях са свързани с обстоятелството, че в голяма част от секциите членовете на СИК продължават да не поставят печат върху машинните бюлетини", заяви тя.

Относно гласуването извън страната говорителят на ЦИК каза, че вече в 11 държави изборният ден е приключил, а по Западното крайбрежие на САЩ все още не е стартирал. 

"В 11 СИК извън страната вече приключи гласуването. Протоколите са предадени и обработени. Това са Нова Зеландия, Австралия, Япония, Корея, Китай и Сингапур. Гласуването все още не е започнало на Западното крайбрежие на САЩ".