Одобрените от Министерски съвет три закона – за държавния бюджет, за бюджета на НЗОК и за бюджета на държавното обществено осигуряване, вече са внесени в Народното събрание. 

По-рано днес на свое заседание МС прие трите закона. В началото на заседанието премиерът Гълъб Донев заяви, че служебното правителство споделя общото убеждение за бюджетен дефицит до 3%, но как да стане това е задача на 49-ия парламент. Според Донев единствената възможност това да се случи е като се увеличат данъците и така се увеличат приходите. 

"В днешният ден няма по-важен въпрос от този за бюджета на държавата. Споделяме общото убеждение за дефицит под 3%. Как да се намали от 6,4% до 3% е задача на народните представители. Тук не става дума за прехвърляне на отговорността. След като идеите ни за приходни мерки не бяха приети, отговорно и разумно е да представим пред Народното събрание бюджет, разработен по сега действащото законодателство. Превръщането на процедурата в хватка за печелене на време ще е ход, от който ще загубят и гражданите и бизнеса. Оттук насетне действията спрямо финансовия план на държавата за 2023 ще говорят за истинските намерения", каза служебният министър-председател, предаде репортер на "Фокус"

И в парламента темата за бюджета не бе подмината. Пред журналисти лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че връщането на бюджета във Финансовото министерство е опит на Асен Василев да се скрие от провала на финансовата си политика. По думите му това е подло и безотговорно.

"Тогава президентът с право може да ни нарича "шарлатани" и "безотговорници". Ако отиваме на избори, преди това да имаме бюджет. И това сме длъжни с ПП и ДБ да го направим. Бюджетът е основата на политиките. Той е отговорност, дори за партиите, които не са в преговорите, но дружно в предните парламенти се намаляваха данъци", отсече Борисов.

"С 12 млрд. Лева дълг в резултат на една година в резултата на управлението на същите тези хора. След като вкараха държавата във финансова катастрофа, най-малкото, което трябва да се случи е да бъдат държани на безопасна санитарна дистанция от всякаква форма на власт", заяви Костадин Костадинов, "Възраждане".

Последва и декларация на лидера на БСП от парламентарната трибуна: "Докато си играете игрички на преговори за финансова рамка и управленска програма. Нали разбирате, че и президентът се възползва от тази ситуация? Президентът и управляващото мнозинство си мерят авторитетите", бе категорична Корнелия Нинова.