"Политиците първо да се заемат с насъщните проблеми на хората, след това да преследват стратегически цели. Това е политическо инженерство – да си направиш конструкция в главата и да я налагаш на действителността като очакваш действителността да я приеме като реалност – виждате до какво води. Колко месеци са тези конструкции? Времето, което се даде, се ползва за разговори. Защо не обсъдиха до сега вариантите".

Това каза политологът доц. Татяна Буруджиева в ефира на NOVA.

Запитана дали президентът Румен Радев може да връчи третия мандат на ДПС, тя отговори, че се съмнява в това, защото е ясно, че ДПС не може да направи правителство. "С връчването на ПП той си даде възможност да се обсъди правителство ПП-ДБ… Остава между БСП и БВ да очакваме да видим на кого ще го даде", каза политологът.

"Когато искаш конституционна промяна, това са стратегически промени. България сега няма правителство, което да се занимае с настоящите, не толкова със стратегическите задачи. Със стратегически задачи се занимаваш, когато си легитимен. Не е възможно да се радват партиите, че ги подкрепят 200-300 хил. души, и да имат смелостта да променят Конституцията, което е стратегическа промяна", обясни Буруджиева.

Тя обясни думите си – "Това да се вършат някакви велики дела, пречи на българите да си вършат работата – от сутрин до вечер се занимаваме с политика. ДБ смятат, че единствената спънка за съдебната система е името на главния прокурор. В съдебната система трябва да си наясно какво искаш да промениш, а не кого да махнеш".

Според нея политиците живеят в своя собствен, виртуален свят. Ако не беше така, трябваше да знаят, че първата задача е намаляване на цените и яснота какво се случва с доходите на хората.

"Някой от българите може ли да си представи, че ще дойде измъчено правителство и ще реши проблема с Шенген. От 8 г. знаем, че Холандия има обструкции към нас", поясни Буруджиева. "Ние така си говорим, ние се държим един към друг сякаш сме в тоалетната", направи препратка към стара арт инсталация тя.

Относно трудността да бъде създадена коалиция политологът каза: "Българските политици от всяка партия заприличаха на група от детската градина, които единствено се карат за това кой е предложил играта и кой на кого е дал играчка".

"Много е сложно с новите играчи, защото хората са много отвратени. Битката ще бъде да се прескочат 4-те процента. …. Вдясно (дясното политическо пространство) имаме партии, които изпълват 1 млн. Повечето от десните партии са представени по един или друг начин. Когато погледнем надясно- имаме 4-5 субекта. Вляво е голямата ниша, където може и да има нов субект, но няма да има вълна", каза Буруджиева.