"От Българската асоциация "Електромобили" предлагаме жребий да определя кой да управлява зарядните станции", каза председателят на Българската асоциация за електромобили Мартин Заимов в предаването "България, Европа и света на фокус" по Радио "Фокус".

По думите му целта на инициативата е да покаже, че по този начин могат да бъдат изграждани много по-бързо и повече зарядни станции.

Заимов отбеляза, че държавата има формален ангажимент до две години да има 10 000 зарядни станции за електромобили. "В момента те са под 2000, така че наистина трябва да ускорим изграждането им", заяви той.

Всеки един от операторите е приел изискванията на процедурата. "Те трябва да осигурят безпроблемен достъп на всеки електромобил, тяхната система на разплащане трябва да бъде безпроблемна и всеки човек трябва да може да зарежда там", обясни Мартин Заимов.

Има подписано споразумение с Министерство на енергетиката, които оценяват, че прилаганите критерии са добри, отбеляза той.

"Изграждането на зарядни станции е подчинено на три обществени сюжета, които се регулират – достъпа до електричество, разплащанията и паркирането. Навсякъде по света тези три регулации са много трудни за разделяне. В момента ние се опитваме да покажем, че те могат да се разделят. Министерство на енергетиката отговаря за тока, общината – за мястото за паркиране, а Българската асоциация за електромобили отговаря кой ще го направи", поясни Заимов.

Той даде пример с Нидерландия, където общината е задължена да осигури зарядна станция на всеки, закупил електромобил. В България пък оперира компания, която поема ангажимента да изгради зарядна станция при желание на клиента. "Това, което ние правим, е трета хипотеза, в която ускоряваме чрез жребий избора на изпълнител, общината съответно няма нужда да се занимава с този въпрос", обясни председателят на Българската асоциация за електромобили.

Четирима оператори на зарядни станции участват в процедура за избор на изпълнител и оператор на зарядна станция на ул. "Веслец" № 5 в град София. Жребият ще бъде проведен в присъствието на нотариус на ул. "Султан тепе" № 1.