Ситуацията се задълбочава всеки ден, хиляди хора напускат страната през Египет. Това каза на летище София българка, която се прибра в България, предаде репортер на "Фокус".

"Мисля, че ситуацията се задълбочава всеки ден. Ние не можехме да разберем какво точно става. Човек не можеше да различи военните самолети от самолетите на силите за въздушна подкрепа. Не мисля, че положението е по-добро. Хиляди хора напускат Судан през границата с Египет", каза тя.

"Чуваха се изстрели и разбрахме, че нещо става. Още вечерта на нападението успяхме да се преместим на по-безопасен район. Мисля, че цялата нажежена обстановка е в Хартум", каза още тя.

Жената споделя, че е успяла да се върне отново в дома си, за да си вземе документите. Тя каза, че водоподаването и електричеството са били спрени.

По думите й в столицата няма нито ток, нито вода. Те трудно могат да се запасят с хрнаителни продукти или с гориво за колите. Споделя, че положението с болничните заведения също е тежко.

"Оставих си децата. Имам трима сина. Единият беше в Кайро на ваканция и трябваше да се прибере в деня на нападението", споделя .

Нашата евакуация стана през военна база. Това беше акция на ЕС и имаше самолети от Франция и Германия. Ние бяхме в германския списък, посланикът ни в Кайро следеше всяка стъпка, защото никак не бе лесно - има проверки, спирания и контрол.

Евакуираните споделят,че са станали свидетели на престрелки срещу беззащитни граждани. По думите им тела на убити хора стоят с дни на местата, на които са останали.