Всеки пети българин признава, че не може да си позволи консумация на месо и риба. Това показват последните данни за живот на българите направени от Националния статистически институт. 

Пазарен ден в Берковица. Продава се всичко – от плодове и зеленчуци до месо, риба и яйца. Евтино вече няма, категорични са и продавачи, и купувачи, предаде NOVA.

Под линията на бедност живее и Цветомила от Берковица. Грижи се за болен роднина и признава, че парите не им стигат. "Парите не ми стигат за храна и лекарства най-вече. Месо или риба ядем 3-4 пъти в месеца. Даже рибата и по-малко“, твърди Цветомила Ангелова, жител на Берковица.

20 на сто - или всеки пети българин, казва, че не може да си позволи консумация на месо и риба през ден. Христо Василев продава сирене, кашкавал, салам и луканка на пазара. Разказва, че често го питат за цената и тогава преценяват дали и колко да си купят.

Не за да си купи екстри, а за да оцелее е излязла на пазара да продава 80- годишната Стефка. Предлага свещи, малко цветя и семена за зеленчуци.

"Трудно ми е. Няма справяне. Лишавам се от всичко - от дрехи, от храна. Не можеш да се нахраниш като нормален човек", посочва Стефка Иванова.