До приемането на България във въздушния Шенген остава само още една седмица. В същото време все още не е ясно дали ще бъде въведен допълнителен режим при пътуване с дете, за да се избегнат случаи на извеждане на дете от страната при конфликт между двамата родители. В търсене на решение беше създадена работна група.

След 31 март гранични проверки на деца, които по въздух или вода ще пътуват към страни от Шенген, няма да бъдат извършвани. Това обясниха за NOVA от МВР. Няма да бъде изисквана и декларация за съгласие от родителите им. 

Според адвокат Пламен Борисов това ще улесни т.нар. родителски отвличания при семейни конфликти. "Защото вие винаги може да кажете, че отивате на море в Гърция и да не се върнете. Но това и сега не е проблем, защото много лесно се вади съдебно решение, което да замества липсващото съгласие на другия родител. Обаче, ако не се върне родителят с детето, този, от когото детето е отвлечено, може да иска от съда да върне детето обратно там, откъдето е отвлечено от другия си родител", обясни адвокатът Пламен Борисов.

От МВР предупреждават, че принципът за общо съгласие на родителите детето да напусне страната трябва да се спазва. Но юристи са категорични, че Шенген няма да увеличи броя на жертвите на родителски отвличания.

"Проблемът са отвличанията на деца от родителите. Този проблем се предотвратяваше с тези декларации, които са били въведени. Но това не означава, че деца не се отвличат, въпреки тези декларации. Който е решил да отвлича дете, го прави и сега", допълни Борисов.

Декларации за съгласие за пътуване на деца ще продължават да се изискват на сухопътните граници, дори и ако се пътува за страните от Шенген, става ясно от позицията на МВР.