Правителството обсъди и прие решение за присъединяване на Република България към Европейския център за върхови постижения за противодействие на хибридните заплахи, базиран в Хелзинки, Република Финландия, съобщиха от правителствената информационна служба.

Европейският център за върхови постижения за противодействие на хибридните заплахи е създаден през 2017 г. в гр. Хелзинки. Основаният от Финландия Център е отворен за участие за страни-членки на ЕС и НАТО.

Съоснователи са Великобритания, Германия, САЩ, Франция, Полша, Швеция Литва и Латвия. Към момента в Центъра участват 33 страни, като от страните-членки на ЕС единствено България не е представена. Основната му цел е изграждане на способности в страните-участнички за превенция и противодействие на хибридни заплахи, посредством обмен на добри практики, изготвяне на препоръки и очертаване на нови идеи и подходи.

Центърът подпомага изграждането на оперативни способности посредством обучение и практически учения на експерти на страните-участнички. В допълнение, предоставя уникална възможност за съвместна работа и учения между ЕС и НАТО, покривайки широк спектър от дейности в гражданската и военната сфера, простиращи се от противодействие на зловредни влияния до хибридни войни. Центърът допринася съществено за сигурността на участващите страни и организации с експертиза и обучение за противодействие на хибридните заплахи. Всяка страна-участник може да отправя запитване за конкретните теми, по които би искала да бъде направен анализ, или проведено обучение на нейна територия или за нейни граждани - служители в държавни институции, медии, бизнес сектор, НПО и др.

На национално ниво, противодействието на хибридните заплахи попада в обхвата на дейността на редица български институции от системата за защита на националната сигурност. С оглед на динамично развиващата се обстановка и променена европейска архитектура на сигурност, необходимостта от противодействие на хибридните заплахи и повишаването на устойчивостта се превръщат във все по-забележима и неотложна тема в работата на редица институции, които биха могли да бъдат обект на хибридни атаки или в чиито компетенции влиза опазването на националната сигурност. В този смисъл, присъединяването на България към Европейския център за върхови постижения за противодействие на хибридните заплахи ще подпомогне както постигането на по-адекватно разбиране на хибридните заплахи, така и навременното идентифициране на уязвимостите в национален план. Дейността, която се извършва от Центъра, не може да се покрие с национални усилия и капацитет, поради което нашите съюзници и партньори от НАТО и ЕС са страни- участници в него.