За първи път, от десет години насам, Министерството на земеделието организира участието на български щанд в Международното изложение за био храни – Биофах в Нюрнберг, Германия. България е представена на престижния форум от 18 биопроизводители. Това съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Събитието се провежда в периода 14-17 февруари 2023 г., като на българския щанд са изложени био растителни масла и брашна, тахан от ядки и семена, биокрекери и сурови барчета, вина, плодове и зеленчуци, млечни продукти, билки и пчелен мед и други.

В първия ден от изложението се проведе международна конференция на тема: "Развития в био политиката на страните от Централна и Източна Европа", в която България беше представена от заместник-министъра на земеделието Георги Събев. При участието си, той даде информация за целите и действията, предвидени в българския План за развитие на биологичното производство. Те са насочени към повишаване на осведомеността и присъствието на родни биологични продукти на пазара у нас. Акцент в плана е и подобряването на предлагането в някои учреждения, увеличаване на преработката на био суровини в био продукти с добавена стойност. Фокус, в работата за насърчаване на българското биопроизводството, е и осигуряване на пазари и подкрепа за изложения, разяснителни кампании относно естеството на този производствен тип и други.

Спрямо заложеното в стратегическия документ, България има амбициозната цел 10% от земеделските площи да бъдат биологично сертифицирани до 2030 г. Георги Събев представи и планираното подпомагане за сектора чрез Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони на България 2023-2027 г. "Съобразно българския Стратегически план за биологично животновъдство са предвидени близо 80 млн. лева, за биологично растениевъдство – над 640 млн. лева и за био пчеларство – над 66 млн. лева", обобщи Георги Събев.

Паралелно с изложението Биофах 2023, се провежда и изложението за естествена козметика – Виванес. България и там има щанд, който е съфинансиран от държавата. И двата форума са ориентирани изключително към търговски посетители, като имат за цел да срещнат на едно място световни био производители, които да обменят опит, да споделят добри практики и да създадат ползотворни бизнес партньорства.