Посланиците на държавите от ЕС приветстваха ключовата роля на България в проектите за транспортна свързаност в Европа и региона, информира Министерството на транспорта и съобщенията.

Посланиците на държавите от Европейския съюз и Западните Балкани приветстваха ключовата роля на България в проектите за транспортна свързаност в Европа и региона. Темата бе обсъдена на среща по инициатива на Шведското председателство на ЕС и лично на посланик Катарина Рангнит. Българското правителство бе представено от вицепремиера и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев, както и министрите на енергетиката Росен Христов и на иновациите и растежа Александър Пулев.

Проектите за транспортна свързаност в Западните Балкани са от значение за цяла Европа, затова ще разчитаме не само на финансирането от еврофондове, но и на подкрепа за обектите, които ще се реализират чрез публично–частно партньорство. Това заяви вицепремиерът Алексиев. Той подчерта, че развитието на устойчива и добре развита транспортна мрежа в Европа, както и връзката със съседните й региони, е значително предизвикателство, но и възможност, която изисква добра координация.

Българските министри представиха най-важните проекти в областта на транспорта, енергетиката и иновациите, които са насочени към подобряване на свързаността на Западните Балкани и решаване на предизвикателствата в икономиката, в следствие на войната в Украйна.