Министерският съвет на Република България прие решение за одобряване на проект на "Меморандум за разбирателство между Министерството на отбраната на Република България и Министерството на отбраната на Арабска република Египет за сътрудничество в областта на отбраната“ като основа за водене на преговори, съобщиха от правителствената информационна служба.

Отношенията между Република България и Арабска република Египет следват динамиката на политическите реалности и имат добра основа за конструктивно и перспективно сътрудничество, включително и в областта на отбраната. Установени са традиционно добри взаимоотношения и двете страни търсят възможности за разширяване на сътрудничеството във военната сфера.

Подписването на правно-нормативен документ между министерствата на отбраната на Република България и Арабска република Египет ще предостави възможност за развитие на дългосрочно и взаимоизгодно сътрудничество по широк кръг въпроси в сферата на отбранителната политика и въоръжените сили.

Основните насоки на сътрудничество, очертани в проекта, са въпросите на политиката по отбрана и сигурност, взаимодействие в сферата на военното обучение и образование, сътрудничество в областта на борбата с тероризма, взаимодействие по линия на военната медицина и други области от взаимен интерес.