На 25 април, вторник, по покана на държавния глава Румен Радев на посещение у нас пристига президентът на Република Азербайджан Илхам Алиев. Във водената от него официална делегация в София са включени представители на правителството на Азербайджан. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. 

В рамките на посещението, в присъствието на президентите Радев и Алиев, ще се състои церемония по подписване на Меморандум за разбирателство за насърчаване на сътрудничеството между операторите на газопреносните системи на България (Булгартрансгаз), Румъния (Transgaz), Унгария (FGSZ), Словакия (Eustream), както и държавната петролна компания на Република Азербайджан (SOCAR). Документът е по съвместната инициатива Solidarity Ring (STRING), предложена от България и подкрепяна от Европейската комисия, за повишаване на сигурността на доставките на природен газ за Европейския съюз и региона на Централна и Югоизточна Европа. Меморандумът ще бъде подписан от министъра на енергетиката на Република България Росен Христов, министъра на енергетиката на Румъния Върджил-Даниел Попеску, министъра на външните работи и търговията на Унгария Петер Сиярто, министъра на икономиката на Словашката република Карел Хирман и министъра на енергетиката на Република Азербайджан Парвиз Шахбазов.

След церемонията президентите Румен Радев и Илхам Алиев ще открият официално офис на SOCAR в София. Отварянето у нас на представителство на държавната петролна компания на Азербайджан беше договорено между двамата държавни глави през септември миналата година. Тогава Илхам Алиев бе на официално посещение у нас по покана на Румен Радев, като визитата включваше и официалното откриване на газовия интерконектор между Гърция и България.