България е една от първите три страни в Европа по брой на изследователи жени, а по брой на новите технологии - информационните и комуникационните, България е на първо място в Европа, заяви еврокомисарят Мария Габриел в Пловдив, предаде репортер на "Фокус".

"За да сме сигурни, че следващото поколение ще ни кара да се гордеем и че България ще е отличник и в бъдеще, означава, че трябва да инвестираме в момичетата. Важно е, че имаме конкретни инициативи. Програмата "Хоризонт Европа", която е най-голямата в света за иновации и наука с бюджет 95.5 милиарда евро, обръща внимание на жените изследователи и иноватори и тези, които имат партньорства с индустрията.", добави Габриел. 

Втората програма "Girls Go Circular" предоставя обучения за момичета на възраст между 14 и 19 години. До този момент са се включили 26,000 момичета, а целта до 2024г., е да са 40,000, а във всички държави член на ЕС целта е да станат 100,000. 

Собственият проект на Мария Габриел "Women Tech EU" е програма, която предоставя финансиране от 75,000 евро на компании, водени от жени, които имат нужда от развитие. Предлагат се и менторски и лидерски програми, за да могат жените да се подкрепят в пътя към разрастването на техните бизнеси.