Традиционно на свети Валентин влюбените си разменят картички с любовни послания, различни подаръци, а най-актуалният подарък за деня на влюбените е букет от красиви цветя. Проучване на "Фокус" сочи, че покрай празника се наблюдават големи разлики в цените на цветята в зависимост от местоположението на търговския обект.

Цветарниците в столичните молове правят впечатление с изключително високи цени около 80лв. за средно голям букет, докато същия, може да бъде намерен по пазарите за цена около 30лв. Стойността на букет със същите размери в цветарските магазини е около 50лв., което е със значително по-малка надценка, от колкото тази в търговските центрове .

Търговците на цветя споделиха за нашата камера, че около 20% от хората са готови да отделят по-висока сума за цвете на 14-ти февруари, а бюджетът, който отделят повечето клиенти е около 30-50лв., въпреки че голяма част се опитват да направят по-бюджетен избор.

"Масово се търсят неща между 15 и 30лв." (...) "Търси се всичко, което би могло да се носи лесно и естествено да е по-евтино", сподели за "Фокус" търговец от Цветната борса на пазар "Димитър Петков". 

Търговците коментираха още, че букетите на пазара започват от 10лв. и стигат до 60лв. за най- големите и най-хубавите букети, но допълниха, че се търсят предимно по-семпли цветя.

"По-големите букети не се търсят толкова", каза търговец от Женския пазар.

По думите на клиент обаче за подаръка няма цена и бюджетът се определя по красотата на цветето.

Проучването на "Фокус" сочи още, че най-търсените цветя стереотипно остават розите, но има клиентски интерес и към пролетни растения.

"Цветята, които най-много се търсят са розите. По принцип този празник е свързан с розата", каза търговец на цветя.