Една от най-големите български общности зад граница е тази в Германия. Въпреки това не е лесно на сънародниците ни да намират контактите на български специалисти в страната. Един човек обаче опитва да промени това. Иван Василев е софтуерен специалист и решава да използва познанията си и да инвестира от личното си време, за да допринесе за българската общност там. Така се ражда неговата идея за сайта "Български контакти в Германия“. 

След идеята обаче дошла по-трудната задача пред Иван - изпълнението.

"Техническата част на сайта беше най-леката част от работата. Контактите се оказаха доста трудна задача - тяхното намиране. Но няколко сънародници ми помогнаха. В момента на сайта има около 1000 контакта на български лекари, зъболекари, адвокати, културни дружества, школи за народни танци", споделя създателят на сайта пред NOVA.

Първоначалната идеята на Иван била проектът да обхване само една провинция в Германия, но бързо обхванал цялата страна. Освен контакти, на сайта има и съдържание, свързано с полезни съвети за ежедневието в Германия. 

"Най-често се питат ежедневни теми - мога ли да карам с българска книжка в Германия, с български регистрационни номера. Пита се за адвокати, често за детски - такива неща, бюрократичен проблеми. Може да се намери доста полезна информация за живота в Германия", казва още Иван Василев. 

Споделя, че инициативата коства много от личното му време. Всяка помощ с нови идеи за него е добре дошла, за да може контактите да бъдат актуализирани и да бъдат събирани нови.