Нов български участник се подготвя за околосветска обиколка за самотни мореплаватели. Това е Павлин Надворни, който ще участва в "Global Solo Challenge" - "Еверест"-а на океанското ветроходство.

Това стана ясно от провелия се във Варна международен морски форум по една от най- актуалните за сектора теми, а именно "Декарбонизация на морския транспорт – предизвикателства и възможности", научи "Фокус".

Павлин Надворни е носител на награда "Златен глобус" за най-добро българско ветроходно постижение през 2022 година. Номинацията бе за плаването му с яхта “Еспресо Мартини" от Мраморно море до остров Пантелерия и от там до Варна. Яхтсменът измина тогава 2324 мили. 

Първият българин, обиколил сам света с яхта, е капитан Георги Георгиев с "Кор Кароли". На 20 декември 1976 година, след успеха му в Трансатлантическата регата "ОСТАР-76" - световното ветрходхо състезание с най-голямо реноме, той отплава от Хавана с деветметровата яхта "Кор Кароли", преминава Панамския канал и стига Маркизките острови в Тихия океан. Оттам се насочва към остров Фиджи, доплава до него и е единственият, който през март - месеца на тропическите депресии в този район, влиза в Сува. После пресича Индийски океан. Преди Кейптаун се преборва с вълните-убийци и през Южния Атлантик, на 20 декември 1977 година, се завръща отново в Хавана. Изминава 24 500 мили за 201 дни, 21 часа и 36 минути. Този резултат е записан в книгата на рекордите "Гинес" през 1982 г. като най-добър резултат в този клас яхти.

Събитието на което бе повдигнат въпроса за участието на Павлин Надворни в "Global Solo Challenge", се състоя в конферентна зала на хотел Галерия графит във Варна. В него участваха над 170 представители на морската общественост от България и чужбина, включително български корабостроителни и кораборемонтни заводи, заводи за корабно оборудване, български и чужди корабособственици, представители на Военноморските сили, пристанищна администрация, морска администрация, български и чуждестранни проектантски организации, научни и научно-изследователски организации и други. Организатори на събитието са Българската национална асоциация по корабостроене и кораборемонт (БНАКК) и "Бюро Веритас България" ЕООД - част от Френската класификационна организация Бюро Веритас (BV).

На форума бяха разгледани нормативните изисквания на Международната морска организация (IMO) и на ЕС за намаляване на въглеродните емисии от корабоплаването и методите за постигането им чрез използване на алтернативни горива, несъдържащи въглерод. Обсъдени бяха и възможностите за използване на възстановяеми енергийни източници.

Лектори бяха доктор Джон Кокаракис – технически директор на BV за SEEBA Zone, и Василиос Димолас – директор технологии и иновации на BV за SEEBA Zone.