Няма как да има предприемачество без инвестиции и тук е мястото на бизнес ангелите в стартъп екосистемата. CEO Angels Club е платформа, която свързва бизнес ангелите с предприемачите и способства случването на инвестициите. Това каза Елена Николова – директор общности в CEO Angels Club, в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“. 

Клубът стартира преди седем години с петима активни в стартъп екосистемата инвеститори и е първият подобен в България, обясни тя.

"В момента има повече от 90 членове на клуба. Инвестирали сме близо 3 милиона в 35 компании. Развиваме се бавно, но славно“, добави Елена Николова. 

Клубът търси хора, които искат да инвестират – бизнес ангели, а от друга страна – предприемачи с интересни идеи и проекти, и организира събития, на които среща двете страни, обясни тя.

"Бизнес ангелите подкрепят стартъпите в много начален стадий на тяхното развитие и поемат голям риск. Те не просто инвестират, но могат да помагат и с идеи, с връзки, с медии, с нови пазари, с логистика, с дистрибуция и да менторстват младите предприемачи, могат да помогнат да си намериш правилния човек“, допълни Елена Николова.  

За да има потенциала един стартъп да се превърне в успешен проект, са необходими няколко условия, заяви тя.

"Той трябва да има потенциала да запълни някоя ниша, да отговори на проблемите на определена таргет група и в същия момент да има пазар. Трябва да валидираш идеята и да разбереш дали има пазар за тази идея. Второто е добрият екип. Много често компаниите се провалят, защото не успяват или да намерят правилните хора, или имат някакви вътрешни проблеми. Трети фактор за успеха е да се заобиколиш с правилните инвеститори и среда, които ти помагат да пораснеш и да се развиеш. Много по-лесно е да бъдеш успешен, когато и другите хора около теб са успешни“, заяви Елена Николова. 

Голяма й страст е предприемачеството, а голяма й кауза – да промотира женското предприемачество и да предоставя своеобразна подкрепа за жените, които вече са стартирали.  

Тя отбеляза, че България все още е развиваща се екосистема, но вече има второ поколение предприемачи.

"Истината е, че имаме много добри условия за правене на бизнес. В много от класациите се водим най-добър център за правене на бизнес на Балканите. Имаме потенциала, имаме капацитета от гледна точка на специалисти, условия за правене на бизнес. Имаме много фондове, бизнес ангели, организации, които работят за развитие на предприемачеството – в момента според мен има много пари на пазара“, посочи Елена Николова. 

Според нея добрите екосистеми са тези, които събират иновациите, тези, в които се прави истинска наука, и тази наука се комерсиализира, за да може технологиите да разрешават истински проблеми.

"Така че мисля, че трябва да се върнем към образованието и както и където можем, да подкрепяме инициативи и проекти, да даваме пример, за да стане предприемачеството просто начин на мислене, а не просто самоцел“, допълни Елена Николова.