Изтичането на секретна информация от Пентагона е добре направена PSYOP (психологическа операция) от САЩ за манипулиране на американското и на световното обществено мнение. Това заяви геополитическият анализатор и бивш офицер от разузнаването Боян Чуков в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус".

"Очевидно, че операцията е направена професионално, разбира се, не липсва и слабости в нея, които обаче могат да бъдат забелязани от експерти, които се занимават с тази тематика. Иначе обикновените хора възприемат всичко едно към едно", обясни той.

Според Чуков изтеклата информация е в ущърб на управляващата демократическа партия в САЩ. "В този план не би трябвало да разглеждаме САЩ като нещо хомогенно, защото там предстоят избори. В същото време да припомня, че паралелно на това събитие имахме и арестуване на Доналд Тръмп. Всичко това отпадна и на първи план излезе тази информация, която сега денонощно я разплитат всички като дъвка".

Бившият офицер от разузнаването отбеляза, че вярва на това, което е казал американския военен експерт Лари Джонсън, като цитира неговите думи: 

"Тази информация може да изтече само от американски източници, от абсолютно никакви други. Тази информация може да изтече само от две служби. Едната е Общоармейският генерален щаб на Американската армия, т.е. ген. Марк Мили, и втората – командването на Американската армия в Европа, EUCOM. И според Лари Джонсън източникът е Европейското командване на Американската армия".