Президентът Зеленски очаква военната помощ, която парламентът гласува, а вместо това получи меч. Доста конфузно се получи последствие. Това заяви лидерът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов по време на брифинг в централата на партията, предаде репортер на "Фокус“.

Лидерът на първата политическа сила бе запитан за посещението на премиера Денков в Украйна от вчерашния ден.

"Самоволни, самохвални желаещи да се използват последните дни кой където завари да може да пътува, да пътува, все едно политиката не се прави в България и не се прави в полза на хората", заяви Борисов. 

"Министърът на отрбаната Тагарев ни махаше от Версай, поздравяваше оттам, пак на подобна конеференция, която се прави. Когато се заговори от премиера Денков, че ще предостави на парламента да разгледаме съответното двустранно споразумение между България и Украйна. Вярно е, ч епревиздентът Зеленски веднага каза какво има предид - общо производство, съвместно производство на оръжие и обучение и всичко останало", каза още лидерът на ГЕРБ.  

"Тази сконфузна ситуация действително днес възпали хората. Не само вие, но генералният секретар на НАТО изрично каза, че няма планове да изпраща войски в Украйна, а в ЕС няма решение за изпращане на войски в Украйна", коментира Борисов.

Той каза, че парламентът вече е взел четири решения, с които правителството да изпраща военна помощ към Украйна. По думите му траншовете с военна помощ са забавени много във времето, цитирайки кога народните представители са взели решенията и кога първите пакети са стигнали до фронта. 

"Това самоизтъкване пред европейските партньори не мога да го разбера. Вече и те ни се чудят на акъла. То минава всички граници", каза Борисов. 

Лидерът на ГЕРБ бе критичен към правителството заради честите пътувания на министрите извън страната. 

"Превърнахме се в пътуващи министри, откоито научаваме какво се случва в България или какво се случва едва ли не“, заяви Борисов.

Той каза още, че е помолил Мария Габриел за отчет относно това колко дни са прекарали министрите от кабинета извън България. Борисов каза, че това щяло да бъде включено в анализа на министрите. 

"Сега сме поискали по ЗДОИ да се разшири колко членни са били делегациите, какво се е свършило, кои лица са били там, какъв кетъринг е бил там и колко пара, държавна, е отишла там", каза още Борисов.