Наблюдаваме процес на африканизация на българската политика, защото това е африканският начин. Няма диалог за общото благо. Наблюдаваме междуплеменна война за взаимно унищожение Не бива да се претупват промените, трябва да има широка дискусия". Това заяви докторът по конституционно право доц. Борислав Цеков в "Денят започва" по БНТ.

"Няма как да говорим за върховенство на конституцията без висшите конституционни органи да изпълняват свои основни правомощия, свързани с жизнено важни сфери на държавния, социалния и икономическия живот", каза той.

Има тълкувателно решение на конституционния съд във връзка с инспектората, след което има и едно определение във връзка с ВСС. Там има много сериозна критика към НС като орган по избора, но се признава, че няма ефективен инструмент, с който НС да бъде принудено да си осъществи конституционно вменените задължения", уточни адвокатът от Инициатива "Правосъдие за всеки" Емил Георгиев.

Според Емил Георгиев политическото мнозинство си е поставило за цел конституционните изменения и бюджета.

"След като се постигне консенсус е въпрос на политическа сделка да има някакво последователност в избора на регулаторите", обясни той.

По думите на доц. Борислав Цеков регулаторните и контролни органи в държавата имат ключово значение за цели сектори.

"Комисията за защита на конкуренцията - огромно влияние, Комисия за защита от дискриминацията, също изключително важен орган", коментира докторът по конституционно право.

Според адвокатът от Инициатива "Правосъдие за всеки" има много неясноти и липса на мотиви за предложения.

"Имаше големи неясноти как определени разпоредби изобщо се появиха, кой е техният автор. Няма мотиви по редица предложения, което е недопустимо. Сякаш се задава някакъв консенсус.