Към заявките, които имаме днес от страна на парламентарните групи, е невъзможно. Това каза в сутрешното предаване на Радио "Фокус" "Добро утро България" политологът Борислав Ангелов във връзка с шансовете да се състави правителство с първия мандат. 

"Към заявките, които имаме днес от страна на парламентарните групи,  е невъзможно. Освен, ако не се случи някое чудо и 11 народни представили решат да не са на работа, или да не са в залата на парламента, да падне присъствието и да мине едно правителство с гласовете на ГЕРБ, ДПС и "Български възход“. Тогава те ще имат 115 гласа, а от другата страна ще имат 114, ако са с единайсет народни представители по-малко. Такъв вариант е възможен, но дали ще се случи, това е друга тема. Освен това ще имаме за първи път внесен проект за правителство от миналата година, горе-долу по същото време, в парламента. Отново да се обсъжда, след като лятото имахме три неуспешни връчени мандата", каза политологът.

Според Ангелов с кандидатурата за министър-председател на проф. Габровски ГЕРБ се подготвят за третия мандат. Те искат да проверят какъв профил министър-председател би бил приет и съответно какво правителство би било подкрепено с третия мандат. Според политолога от това на кого бъде връчен третият мандат ще стане ясно дали президентът иска България да има редовно правителство, или не.

"За мен още, когато беше обявена кандидатурата на проф. Габровски, ГЕРБ започна да играе мача за третия мандат, да гледа по-далеч в перспектива – горе-долу какъв министър-председател като профил и един вид като правителство би подкрепило с третия мандат. Тук има един много важен момент, на кого ще бъде даден третият мандат. Дали ще бъде даден на БСП или на "Български възход". Аз не мисля, че ще бъде даден на "Демократична България" след всичко, което се случи. На "Възраждане" също, защото някак си не се получава цялостната игра на президента Радев да го даде на "Възраждане". С ДПС абсурд – това ще наклони много критична маса хора към него. Ако го даде на БСП, тук вече се затварят вратите за евентуално експертно правителство даже и с ГЕРБ, защото има решение на двете формации да не подкрепят правителства с техни мандати, а от друга страна, това е едно продължение на играта между Румен Радев и Корнелия Нинова и нещо много по-важно, ще се покаже, че той иска да има предсрочни избори. Той не дава шанс да се състави с третия мандат правителство, което да управлява страната, а той да продължи да управлява със служебното правителство и отново да води риториката", уточни Ангелов.

Габриела ГАНЕВА