Най-големи шансове да се направи правителство с трети мандат имаше "Български възход". Това каза за Агенция "Фокус" политологът Борислав Ангелов във връзка с решението на държавния глава да връчи третия мандат на "БСП за България". По думите му те са били най-отворени и готови да водят разговори и да получат подкрепа с всички парламентарни партии.

"Шанс имаше и с "Демократична България", особено ако тя се насочеше във формата на евроатлантическа коалиция, която у нас придоби образа на коалицията на войната с гласуванията за подаряване на оръжия за Украйна, придобиване на нови самолети, ястребско поведение срещу Русия, а и срещу Китай", обясни той.

"Дори с майстора на третите мандати - ДПС, можеше да има някакво правителство, но с мандат на БСП трябва да стане невероятно чудо. Ето заради това президентът се застрахова, за да продължи да управлява чрез поредното служебно правителство, което да продължава неговата политика", коментира политологът.

"Все повече индикации има, че край тъчлинията загряват поредните два проекта, които ще свързват с президентството, а заедно с него и необходимите му мандатоносители. И в плановете на Радев ще е така, докато не се унищожи БСП и не се разбие окончателно партийната система. А след това ще се постави под въпрос и политическата", каза още Борислав Ангелов.