Бойната група на НАТО в България постигна пълни оперативни способности. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната. 

"Напълно заслужена висока оценка за всички участници в многонационалната бойна група на българска територия. За да присъстваме днес на деня за демонстрация на способности, трябва да отдадем заслуженото и да признаем усилията на нашите съюзници към сигурността на Югоизточния фланг на НАТО и към сигурността на България.

Българското общество трябва да се чувства по-сигурно“. Това каза началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов след демонстрациите на пълни оперативни способности на многонационалната бойна група на НАТО в България днес, 14 декември. Заедно с командира на Съвместното оперативно командване на Италия генерал-лейтенант Франческо Паоло Филиуоло и командира на многонационалната дивизия "Югоизточна Европа“ бригаден генерал Дорин Тома, той наблюдава заключителния етап на тактическото учение с бойни стрелби "Strike Back“.

Адмирал Ефтимов подчерта, че военнослужещите от нациите, представени в бойната група, рамо до рамо с българските военнослужещи, положиха много усилия по създаването и изграждането й. "Тренираха и прилагаха съюзни тактики, техники и процедури, за да могат днес да бъдат способни да демонстрират готовност, решителност и възпиращ потенциал“, заяви началникът на отбраната. Той изрази увереност, че България и Италия ще продължат да работят за разширяването на потенциала на бойната група до бригадно ниво.

Командирът на Съвместното оперативно командване на Италия генерал-лейтенант Франческо Паоло Филиуоло отбеляза, че с поемането на ролята на рамкова държава на бойната група в България, след парламентарно одобрение, Италия е сред основните нации в НАТО, които участват с персонал, оборудване и ресурси за укрепване на отбранителния и възпиращ потенциал на Източния фланг на Алианса.

"Считам, че ролята на Италия като рамкова държава свидетелства за изключителната репутация, която нашите въоръжени сили са изградили през последните 30 години с участието си в операции в чужбина в рамките на ЕС, НАТО, ООН и много други многостранни и двустранни инициативи“, заяви той.

"Бойната група доказа, че е напълно оперативно способна“, посочи и командирът на многонационалната дивизия "Югоизточна Европа“ бригаден генерал Дорин Тома. “Смятам, че е изключително важно, че военнослужещите от всички националности в бойната група работят съвместно. От мое име и от името на структурата, която представлявам, заявявам, че сме много благодарни на България и сме щастливи, че италианските представители успяха за толкова кратко време да сглобят тази бойна група“, подчерта той.

Многонационалната бойна група в България демонстрира пълни оперативни способности в рамките на тактическото учение с бойни стрелби "Strike Back“ на учебен полигон "Ново село“. Участниците изпълниха задачи в отбранителна операция – унищожаване на противникови взводове от артилерийски формирования, водене на задържащи бойни действия, изтегляне и преминаване на механизирана рота през проходи в минно поле и осигуряване на проходите, спиране на настъплението на противника, провеждане на контраатака и възстановяване на отбраната. В учението участваха механизирани роти от сухопътните войски на Италия, България и САЩ, както и взводове от сухопътните войски на Албания, Гърция и Република Северна Македония.

Действията на участниците в учението наблюдаваха също заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Михаил Попов, командирът на

Съвместното командване на силите генерал-майор Валери Цолов, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков, командирът на 2-а механизирана бригада бригаден генерал Станимир Христов, висши офицери от Българската армия, както и военните аташета на Италия, Албания, Гърция, Република Северна Македония, Черна гора и САЩ, акредитирани в нашата страна.