Моментът за налагането на санцкии на нови български политици и общественици не е случаен.Това е много силен знак и към българския политически елит, и към съдебната система, и към българските граждани, че "гнилото става все по-гнило". Това е позицията на директора на "Антикорупционен фонд" Бойко Станкушев, цитиран от NOVA.

Припомняме, че САЩ санкционираха още българи по закона "Магнитски". В списъка са Александър Христов Николов, бившите министри Владислав Горанов и Румен Овчаров, бившият изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй"  Иван Киров Генов и председателят на Национално движение "Русофили" Николай Малинов. Минути след тази новина стана ясно, че и Великобритания налага Глобални антикорупционни санкции върху други трима българи – Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков.

Според Станкушев партньорите ни от Съединените щати са постъпили "много възпитано".

"Изкараха един списък, изчакаха", каза той и допълни, че през всички тези месеци по казуса нищо не се е случило. По думите му тази червена лампа е по-голяма и от предишната.

"Няма човек, който е заинтересован от тази проблематика в България – включително политици и топ политици от основните политически сили, който да знае нещо за работата по тези разследвания след излизането на първия списък "Магнитски", каза още директорът на "Антикорупционния фонд".