"В това, което Си Ен Ен е съобщило няма нищо тайно. Съобщението на Министерство на отбраната е много прецизно. То не отрича, че са водени разговори и им прави чест, че се опитват да решат този въпрос“, каза бившият министър на отбраната Бойко Ноев в ефира на bTV.

"Ако няма решение, когато MиГ-29 бъдат приземени по чисто физически причини, някой ще трябва да носи отговорността защо това се е случило и как се е стигнало дотук“, доъплни той. 

Изтекли документи от Пентагона, цитирани от Си Ен Ен твърдят, че България е изявила желание да дари всичките си изтребители МиГ-29 на Украйна. Министерството на отбрана обаче каза, че не е провеждало такива разговори.

"Никой не подарява. Малко страни безвъзмездно предоставят, всеки търси замяна за нещо. Няма министър на отбраната на България и началник на отбраната, които да дарят въоръжение в името на добра кауза, така че да остане българската отбрана непълноценна и страна да остане незащитена“, каза Бойко Ноев.

По думите му въпросите на сигурността и отбраната са се политизирали. Според него президентът има противоречиви позиции по конфликта в Украйна. 

"Когато президентът има загриженост по тези въпроси и твърди, че България би била вкарана във война, ако помага на Украйна, най-нормалното е той да свика Съвета по национална сигурност. Да седнат на държавниците на тази маса при президента, той да им каже какви са неговите загрижености, те да му кажат какво мислят, а не да правят полето на отбрана поле на политическо състезание. Това е много вредно за страната“, каза Бойко Ноев. 

Ноев каза, че е скептичен за съставянето на правителство.