Хората в Западна Европа са доста по-активни от нас, те не очакват някой да ги защити или някой да направи нещо за тях, а действат сами. Това си пожелавам като потребител и на останалите хора – да започнат да действат. Това каза изпълнителният директор на Асоциация "Активни потребители“ Богомил Николов в предаването "Денят на фокус“ на Радио "Фокус“. 

Търговците знаят, че зависят от нашия избор и затова трябва да сме критични и избирателни, заяви той. "Трябва да сезираме институциите непрестанно, а не да казваме "Аз не съм се оплаквал, но знам, че няма да стане“. Да, те си имат множество кусури, но така или иначе, ние, като най-важният контрольор на пазара, трябва постоянно да ги заливаме с тези сигнали. Трябва да сме малко по-настъпателни“, подчерта Николов. 

Според изпълнителният директор Асоциацията започва кампания за колективно пазаруване, която ще се проведе за първи път в България. Колективното пазаруване вече се е наложило като практика в Западна Европа през последните години. "Ще го направим с климатици. Правим един списък от желаещи и като съберем голяма маса от хора, отиваме при търговците и казваме: "Какви условия ще дадете на група от 1000 купувачи?“. Идеята ни е да осигурим по-добри условия, по-добри цени. Ако тази идея сработи сега с климатиците, след това ще продължим и с други стоки. По този начин помагаме на хората да спестят малко пари“, обясни директорът на Асоциация "Активни потребители“.