Учебната година ще започне в 2349 училища, малко над 57 хил. деца ще прекрачат прага на образователните институции за първи път, а общо 702 хил. деца ще са учениците от първи до дванайсети клас. Това заяви премиерът Николай Денков по време на пресконференция в Гранитна зала на Министерския съвет, където съобщи какви ще бъдат мерките за началото на новата учебна година.

Общо 70 520 учители ще работят с учениците. Зад граница в 43 държави 30 000 български деца ще се учат в 398 неделни училища и в 2 български държавни училища.

Денков припомни, че с "Бюджет 2023“ бяха увеличени заплатите на учителите и педагогическия персонал с 15%, за да се поддържа нивото от 125% спрямо средното възнаграждение в страната.

През летния сезон са извършени ремонти в 747 училища. От тях 507 са приключили, а 240 се довършват в момента и ще бъдат готови до 15 септември.

Министерството на електронното управление и Министерството на образованието работят по продължаване на дигитализацията на учебния процес. Целта е облекчаване на дейността както на учителите, така и учениците.

"Всички учебници до 7 клас ще бъдат дигитализирани до първия учебен ден. Част от тях дори ще бъдат с виртуална реалност", увери премиерът.

По отношение на медицинските бележки – те ще се издават не само от личните лекари, но и от медицинските специалисти от болнична и извънболнична помощ, но без диагноза.

Ще има допълнителни дати за явяване на външно оценяване за учениците от 4, 7 и 10 клас, но това ще се случава само по обективни медицински причини.

От Министерството на труда и социалната политика отпуска еднократна помощ за всички ученици от 1,2,3,4 и 8 клас. Това са близо 166 хил. деца. Помощите са по 300 лева, разделени са на две. Първата част се получава през първия срок, а втората в началото на първия срок, ако децата продължават образователната си дейност.