"Отговорността за списъците за гласуване е на ГРАО. От години се говори как да се направи проверка на тези списъци, но трябва да се намери правилната формула“. Това коментира пред bTV Благовест Кирилов, съветник на служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

"Оставката ми от Министерството на електронното управление не бива да се свързва с изборите. Бяха направени подобни опити за спекулации, които целят да уязвят президента. Като начин на работа бяхме несъвместими с министъра на електронното управление, но продължаваме да работим заедно. Изборите през есента бях най-прозрачните до момента. Всички процеси и процедури показаха максимално прозрачно какво се случва. Продължавам да работя по същия начин и за министър Демерджиев“, посочи още той.

"Много партии в момента използват всеки един вариант, за да оправдаят своите резултати. Партиите трябваше да бъдат по-активни както в процеса на удостоверяване на техническите устройства при машинното гласуване, така и на проверката на кода. Тогава всички партии бяха поканени да участват, бяха се записали представители на три партии, а дойде само един“, коментира Благовест Кирилов.

Според него хартиената бюлетина крие предпоставки за рискове, но процесите за прозрачност на изборите биха намалили тези рискове.

"Работи се в цялата страна, ще стане ясно къде ще има акции. Софтуерът трябва да бъде изменен, ще се изясни кои дейности как ще бъдат извършени, за да могат да се стартират обществените поръчки и да се пристъпи към организиране на изборите“, каза Благовест Кирилов.