Християни от цял ​​свят изпълниха Стария град на Йерусалим На Велика събота в навечерието на Великден, за да отпразнуват православната церемония по запалването на Благодатния огън.

Празникът обикновено привлича хиляди поклонници в Църквата на Божи гроб, където е бил погребан Исус, но израелската полиция тази година значително ограничи достъпа до събитието, позовавайки се на опасения за безопасността, предава Reuters.

"Фокус"
припомня, че в Стария град на Израел имаше напрежение през последните седмици докато християни, мюсюлмани и евреи празнуваха своите празници.

Благодатният огън слезе в църквата "Възкресение Христово“ в Йерусалим. Той бе измолен от йерусалимския патриарх Теофилос III. 

Слизането на огъня става всяка година в съботата преди неделята на Възкресение Христово. Православните християни вярват, че запалването на Свещения огън става по свръхестествен начин. Вярващите предполагат, че ако огънят не слезе, това ознаменува началото на последните времена.  

През цялата история никой не е успял да разкрие тайната на чудото на Благодатния огън въпреки многобройните опити. 

След 2-годишно прекъсване Благодатният огън ще бъде донесен в България. Наша делегация, водена от старозагорския митрополит Киприан, е в Йерусалим за чудото. Очаква се Благодатният огън да пристигне в София около 20:00 часа. По традиция на Велика събота духовници от епархиите в страната ще вземат частица от Благодатния огън, за да го занесат на вечерното богослужение в храмовете за Възкресение Христово.