Никоя субсидия не може да замести прихода от пазара. Това заяви относно протестите на фермери в цяла Европа бившият служебен министър на земеделието Явор Гечев. По негови думи добрата стара богата Европа е свикнала да извади едни пари и да помогне на фермерите. Сега обаче той смята, че няма сума, с която да им се помогне. 

"50% от българските оранжерийни продукти не се засяха тази година", посочи Гечев и добави, че това налага зависимости. Той поясни, че продуктите на пазара трбява да идват все от някъде. Стига се до ситуация, в която всичко е внос, затова и цените били толкова високи.

Гечев припомни, че още през април миналата година е говорел, че ако не се вземат мерки в сектор земеделие, то "кърпенето на кръпки" ще продължи. Тогава протестите били в 5 държави от Източна Европа, сред които и България, а сега се пренасят към Централна и Западна Европа, заяви бившият служебен министър на земеделието Явор Гечев.

Причините: много амбициозната зелена политика на ЕС, примесена с войната в Украйна. Ако т. нар. Зелена сделка изглеждаше поносима за фермерите при нормални условия, то икономическата кризата, цените на горивата, на товорвете и войната в Украйна поставиха фермерите в неравноправно положение.

"В съвременната политика за земеделие пари се дават само за екология. В момента при земеделието има поскъпване с около 30-40%. Това води до фалити", категоричен е той.

Когато Европа не мисли разумно, резултатите също са неразумни, каза Гечев и допълни, че проблемът е чисто икономически. "Представете си, че аз произвеждам някъде в Европа, а вие в Украйна. Когато си подписал споразумение да вкарваш безмитно стоки от Украйна, то се стига до момент, в който ти не можеш да продадеш собствената си продукция", обяснява бившият земеделски министър. И посочва, че това е проблем за цяла Европа. 

Има споразумение, подписано от ЕК, което гласи, че се осигурява безпроблемно преминаване на стоки и услуги от Украйна в страните от ЕС, каза той. "Истината е, че празарът на Украйна просто е много голям. Украйна измести България от почти всичките й пазари в Западна Европа - включително Испания, Франция. Българските стоки залежават. В момента нямаме почти никакъв износ", обобщава Гечев.