В позицията на Министерството на отбраната виждаме косвено потвърждение, че е имало разговори за компенсираща техника, аз не виждам нищо драматично в това. Има пропаст между техническото и технологичното състояние на нашата армия и тези на другите членки на НАТО. Още по-тревожен извод е, че само на 19% са изпълнили планираните задачи за военноморските сили и среден норматив от 108 дни на море, моряците ни имат 21 дни. Това каза бившият военен министър Ангел Найденов за NOVA NEWS. 

"Нямаме информация, че изтеклите данни са достоверни или са просто интерпретация на досегашната българска позиция. САЩ започна разследване с цел локализиране на източниците на тези изтекли документи, да бъде направена оценка за автентичност и да се видят последиците за САЩ и съюзниците. Според експерти по сигурността става дума за комбинация от манипулирана информация, която е преднамерено поднесена и неверни твърдения. Голяма част от изтеклите данни за Украйна за контраофанзива, бяха опровергани", посочи Найденов. 

Според него докладът за състоянието на българската отбрана е важен по няколко причини. "На първо място защото е доклад, който засяга период, в който започна руската агресия, освен това дава оценка на средата за сигурност. Основният извод на този доклад е, че заради забавянето на модернизацията и недостига на личния състав, способностите на въоръжените сили са в незавидно състояние. Съществува дефицит на способности, които се отразяват неблагоприятно върху изпълнение на задачите. 72 е процентът на изпълнение на планираните задачи при военновъздушните сили. Животът на МиГ-29 може да бъде удължен максимум до края на тази година", заяви той. 

По думите му при решението за придобиване на F-16 следва да е било обмислено навременното обучение на пилотите. "Министър Стоянов полага усилие за инфраструктурата, свързана с тези самолети, проблемите в тази насока са ясни. В момента 1,62% от БВП (2,6 млрд.) е за отбрана, целта е да се достигне 2%", подчерта Найденов.