Двамата служители на Национална служба за охрана имат наранявания след тренировка на полигон. Инцидентът е станал в понеделник, потвърдиха от НСО.

Занятията са осъществени след провеждане на задължителен инструктаж на служителите и при пълно спазване на Правилата за безопасност, като след инцидента работната дистанция на стрелбата е увеличена от 17 м. (при изисквана минимална дистанция от 7 м.) на 25 м.

Подобни инциденти не се случват често. Назначена е вътрешна проверка по случая, надявам се всичко да се изясни и да не се случват повече такива неприятности. Военната прокуратура също ще разследва. Това заяви генерал Тодор Коджейков - бивш началник на НСО пред националната телевизия.

"Подготовката на служителите на НСО започва от септември, предходната година, и завършва юни - настоящата. Тези стрелби завършват целия обучителен процес", добави още генерал Коджейков.

Той обясни, че заради недостига на кадри всяка година все повече падат и критериите за подбора на служители на НСО.

"Критериите падат и падат, само и само да няма недостиг на кадри".

Генерал Коджейков коментира и последния случай на катастрофирал автомобил на НСО, в който беше Кирил Петков. При катастрофата загина мъж.

"Има закон затова как и кога коли на НСО се движат с по-висока скорост. Лицето, което се вози в колата, може да каже, че иска да се увеличи скоростта, с която се движи автомобилът, но отговорността е на шофьора", допълни генералът.