Двама служители на Националната служба за охрана са били ранени в понеделник по време на учения. Информацията бе съобщена от пресцентъра на НСО.

"Националната служба за охрана (НСО) информира, че на 10 юни 2024 г., понеделник, по време на практически занятия по стрелкова подготовка на стрелбищен полигон "Столник"-МВР, провеждани с картечен пистолет и с полуавтоматични пистолети, осколки от обвивката на куршуми след рикошет нараняват леко двама служители на НСО", се казва в официалното съобщение.

"Повърхностните рани са обработени на място. Един от служителите е изпратен за преглед в болнично заведение, където му е направена лека операция в областта на дясно коляно. Състоянието му е добро", пише още в позицията по отношение състоянието на ранените служители.

От НСО информрат, че всички занятия са били извършвани след проведен инструктаж и при пълно спазване на всички правила за безопасност.

"Занятията се осъществени след провеждане на задължителен инструктаж на служителите и при пълно спазване на Правилата за безопасност, като след инцидента работната дистанция на стрелбата е увеличена от 17 м (при изисквана минимална дистанция от 7 м) на 25 метра.

Националната служба за охрана подчертава, че при условия, близки до реалните, сходни упражнения от същата дистанция, със същите образци оръжия и по същите метални мишени на полигона са провеждани ежегодно и в предходни години подобни инциденти не са констатирани", заявяват от НСО.

От позицията става ясно още, че със заповед на началника на Националната служба за охрана е възложена вътрешна проверка по случая. Към днешна дата с друга заповед учебните занятия са прекратени.