Електронната система за управление, която може да спре влаковете автоматично при опасност, най-вероятно не е функционирала по време на фаталния сблъсък в Гърция. Това заяви в ефира на NOVA представител на Европейската железопътна агенция. Става въпрос за Европейската система за контрол върху движението, която вече е задължителна в цяла Европа, но при ново строителство. Тази система може да спре влака директно при задаваща се опасност. В България такава защита има само в два участъка. 

В участъкът Септември - Пловдив и Пловдив – Свиленград тепърва обаче ще се изгражда, съобщиха от НКЖИ. В момента се изпълняват проекти за участъка от София до Септември и от Пловдив до Бургас. Като поетапно ще се въвежда и по други линии.

Още по-модерна ще бъде изградена и по плана за възстановяване от – Русе до Каспичан. Като се очаква да бъдат финализирани до 2026 година. Междувременно разполагаме с тристепенна система за безопасност, увериха от компанията.

“Тя спира директно движението. Спира влака. Машинистът няма избор. От момента, в който попаднат на една линия, дори да са на 100 км., ако няма други гари - тя ги отчита и алармира в момента, в който са стъпили на релсата", обясни инж. Мартин Янев, експерт в Европейската железопътна агенция.

Тази система за контрол тепърва се внедрява у нас, съобщиха от НКЖИ. Това обаче не означава, че няма изградена защита, която включва контрол на няколко нива при тръгване на влака от гарата.

"Тристепенната система представлява следното: първо имаме диспечерско ръководство, под него - влакови диспечери и съответно дежурният ръководител на съответната гара", обясни Бисер Минчев, главен ревизор по безопасност в НКЖИ.

Допълнителен контрол има и в междугарията, така при проблем влакът не може да тръгне.

“Когато дежурният ръководител не даде сигнал, не може да му се отвори коридор. Отделно осигурителната техника се грижи положението на стрелките и показанията на сингала да са в зависимост. Ако стрелките не са правилно подредени или има проблем разрешаващ сигнал не може да излезе - ще остане червено", обясни Минчев. 

Все още у нас има и 8 гари от Дупница до Дамяница с ръчен контрол на стрелките. Там също се действа при ясни правила, увериха от НКЖИ. Вече се работи по модернизацията им. Министърът на транспорта Христо Алексиев увери, че се извършват редовни проверки.

"Това, което искаме да направим, е да избягаме от субективния фактор, от човешкия, затова и БДЖ закупуват съвременни системи за контрол и наблюдение на контрол на локомотивите и тези части, които представляваха предпоставки за запалвания", посочи Алексиев. 

Експертите не могат да дадат съвет къде е най-безопасно във влака, но едно е ясно.

"За съжаление отпред се понася основната сила на удара, така че това е неизбежно първите вагони да пострадат най-тежко", категоричен е инж. Мартин Янев.