Русия разширява значително шпионската си дейност и се опитва да замени загубените активи с нови, които изглеждат по различен начин. Това коментира в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" Тихомир Безлов, главен експерт програма “Сигурност" в Центъра за изследване на демокрацията.

На въпрос, свързан с това към какви агенти се насочва Москва днес, Безлов отговори:

"Това, което има като разследвания в различни европейски страни е преди всичко към служители от различни институции. Едно от нещата, което е важно за тях е събирането на стратегическа информация чрез проникване в различни институции. Българският пример е скорошното разкриване на служител от ГДБОП, който се оказа, че има достъп до международния обмен на европейските полицейски служби. И в своята институция в случая, той е имал такъв достъп до такъв канал за информация, което очевидно е било ценно за руските служби. Другата интересна тема, която доста се дискутира е т.нар. “операции за влияние" като при операциите за влияние има условно два фокуса, две групи цели - едната са политически партии и втората е хора, публични фигури, които формират обществено мнение", отбеляза Безлов.

Той добави, че в случая говорим за влияние: "За разлика от класическия шпионаж, който е свързан с намиране на информация, съответно саботажни действия, каквито са с ГРУ и случаи с военните ни заводи. Операциите за влияние, става дума да подкрепите такива политически партии, които имат позиция, която е в полза на Русия. В случая ограничаване на помощта за Украйна или спиране на помощта за Украйна. Търсене на съюз с Русия, съответно противопоставяне на различни европейски и НАТО инициативи. В целия Европейски съюз има такива партии, те са особено интересни, защото предстоят избори за Европейски парламент и тези партии ще имат възможност да влияят съвсем легално на взиманите решения в Европейския парламент. В този случай, говорим за публични фигури, които имат достъп до медиите, които коментират, намирайки аргументи в полза на Русия и които влияят на общественото мнение.

Съответно създават скептицизъм спрямо европейски и натовски инициативи и мерки, респективно предизвикват симпатии към руските операции в Украйна и като цяло в целия свят. Респективно, специална тема е Путин, руското оръжие и т.н. Това, което може да се види е как тези в руския жаргон "агенти на влияние" след като изложат своите тези в медиите, съответно техните аргументи се разпространяват, усилват през социалните мрежи. В това отношение се оказва, че руските служби са много ефективни. Респективно нали преодоляване на различни форми на ограничение, да кажем такива социални медии като Facebook или YouTube прилагат, намират инструмент, чрез които да избегнат ограниченията", обясни Тихомир Безлов.