"Беновска пита“, коментар 23.07.22: Г-н Кирил Петков, Меморандумът с Gemcorp да бъде прекратен с решение на МС? Къде е решението? Публикувайте го!



20 юли 22-ра

Премиерът в оставка Кирил Петков съобщи в последната минута в ТВ интервю, че Меморандумът за овладяване на енергетиката от Gemcorp Capital Management Ltd. -и IP3 Corporation ще бъде прекратен:

Кирил Петков: Днес на МС съвет беше взето решение, че Меморандумът с Gemcorp трябва да бъде прекратен от министъра на енергетиката. На базата на информацията, която имахме още не е еднозначно , дали, е добре или зле… Но днес взехме това решение, така че цялата теза за Gemcorp, вече свърши след днешното решение на МС. Няма да плащаме. По никакъв начин. Просто го прекратихме тази тема да изчезне от публичното пространство!

Уважаеми г-н Петков! Тениската, която ви подарих HARVARD LAW, предполагам, че ви задължава да пазите престижа на училището, което сте завършил?

8 юли 2022-ра, 16 часа, НС

Познати са ни заглавията: "Една звезда пада от небето“, "Тя танцува само едно лято“, "Герой на нашето време“. Днес го видяхме с очите си – в България, през вратата в полето на "Продължаваме Промяната“ излезе от релсите скоростният влак Sic transit gloria mundi - Така преминава световната слава...

За това в НС, на прощалната пресконференция на ПП, подарих на Кирил Петков Harvard law, Just kidding – тениска. На Асен Василев не успях – предстои...

Тези тениски започнахме да подаряваме на политици от началото на "епохата“ на "Промяната“. Ето какво се случи:

Асен Василев, вицепремиер и министър на финансите в оставка, отговаря на въпроси на Илиана Беновска на пресконференция в Народното събрание от 8-и юли 2022 г., на която обявява, че ПП ще върне мандата на президента, излъчена директно в youtube.com/Беновска пита-Радио К2, във facebook.com/iliana.benovska и по Радио К2 на 93.9MHz.

След брифинга Беновска подари на Кирил Петков тениска с надпис Harvard lаw, Just kidding.

Илиана Беновска: Г-н Василев и г-н Петков, въпросът е: Брутално ли ви свалиха, или вие се самосвалихте по някаква причина - като неопитност, подвеждане? И какъв ще бъде следващият ход? Реванш ще има ли и ще се занимавате ли с политика?

Асен Василев: Аз мисля, че на всички български граждани стана ясно защо кабинетът беше свален! Имаше желание, вместо да се увеличат пенсиите, да се изравнят неравенствата и да се подпомогнат младите семейства, едни средства да отидат за същите 8 фирми, които са ги получавали през последните 15 години!

Илиана Беновска: Това вече го казахте много пъти! Но аз Ви питам нещо съвсем сериозно: Брутално ли ви свалиха и кой ви свали? Кой? Имена имат ли?

Асен Василев: То се видя! Г-н Слави Трифонов си изтегли министрите и нареди, на част от депутатите на ИТН, да гласуват вот на недоверие! Не мисля, че е тайна за някой!

Беновска се опита да подари на Кирил Петков и Асен Василев тениски с надпис Harvard law, Just kidding.

Охраната от НСО я спря. Кирил Петков даде знак с ръка, че ще вземе тениската след края на брифинга.

Беновска успя да подари тениската на предаването "Беновска пита“ Harvard law, Just kidding на Кирил Петков.

Ето какво се случи:

Илиана Беновска: Г-н Петков, може ли да Ви подаря една тениска за спомен? Harvard law!

Кирил Петков: Ама, не ме снимайте!

Илиана Беновска: Ама, моля Ви!

Кирил Петков: Това, ако е подарък, е за мен!

Илиана Беновска: Just kidding!

Кирил Петков: Мерси!

Кирил Петков взе тениската Harvard lаw, Just kidding и сърдечно благодари на Беновска, като я прегърна!

Илиана Беновска: Ето тази тениска Harvard law, Just kidding подарихме на Кирил Петков!

Не ми позволиха да я подаря на трибунката.

Надписът е Harvard law, законът на Харвард.

Обаче отдолу пише Just kidding – просто се шегувам!

Дали някой не се пошегува с тях?!

Г-н Петков! Истината ли казвате?

Кирил Петков: Днес на МС съвет беше взето решение, че Меморандумът с Gemcorp трябва да бъде прекратен от министъра на енергетиката. На базата на информацията, която имахме още не е еднозначно, дали, е добре или зле… Но днес взехме това решение, така че цялата теза за Gemcorp, вече свърши след днешното решение на МС. Няма да плащаме. По никакъв начин. Просто го прекратихме тази тема да изчезне от публичното пространство!

Или употребявате 2-рото изречение на тениската – JUST KIDDING – ПРОСТО СЕ ШЕГУВАМ?

Защото този МС не е взимал решение: "Меморандумът с Gemcorp трябва да бъде прекратен от министъра на енергетиката.“

Взети са 51 решения за: Плажове, изложения, имоти.

И сте си увеличили парите в МС…

Но!

Да си припомним фактите за Меморандума за 1 млрд долара с Gemcorp Capital Management Ltd. - Атанас Бостанджиев и IP3 Corporation - Майкъл Хюит?

Беновска: Г-н Кирил Петков, за какви капитали, влияния и лица е отворена "вратата“ на "Промяната“? - Youtube

С каква цел министър-председателят Кирил Петков, със support-а на вицето Асен Василев, подписа меморандум за 1 млрд долара с Gemcorp Capital Management Ltd. - Атанас Бостанджиев и IP3 Corporation - Майкъл Хюит?

Интересен детайл е, че подписването бе "укрито" от медиите, а обикновено щедрите на публични изяви управляващи, този път скромно замълчаха.

Гигантската инвестиция бе отчетена със скромно прессъобщение, пуснато постфактум.

На 28.3.2022-ра, експремиерът Бойко Борисов излезе от СГП, където го разпитваха рекетирал ли е екс-хазартния бос Васил Божков. Борисов не се самозащити рекетьор ли е, или не е рекетьор. А хвърли тайнствена бомба!

Медия: За какво Ви питаха?

Бойко Борисов: За какво ни питаха ли?! Че - докато се тълпите тук - още половин милиард, днес, заяви правителството! Още миналата - седмица половин милиард, по-миналата - половин милиард. И, вие, докато се тълпите тук - вече милиард и половина, за по-малко от 30 дена.

Медия: За какво?

Бойко Борисов: Мен ли ме питате за какво?! В същото време - меморандум за милиарди с неясни компании, подписан в Гранитна зала на Министерски съвет! А, вие, прекрасно знаете, че след подобни разпити се подписва декларация за неразпространение на това, за което се е говорило. Така че благодаря, че сте дошли!

Да видим дали довечера в новините ще има за новия половин милиард?! И само за 30 милиард и половина нови дългове с 3 пъти по-високи лихви! Тези лихви ще минат половин милиард за година, накрая. Така че докато вие изпълнявате заръката на деня, в петък, в МС в Гранитна зала, в присъствието на Кирил Петков се подписа за милиардна сделка меморандум! Оправданието на Асен Василев, вчера, по "Нова телевизия“, беше, че той не трябвало да проверява, защото имало човек от американското посолство! А службите къде са?

Илиана Беновска: Вие няма ли да сезирате прокуратурата за тези договори?

Бойко Борисов: Никога! Никога!

Това, за което говори Бойко Борисов, се е случило в МС на 23.3.2022-ра. Там, по "весели чорапи“, се е подписало следното:

Уважаеми гости, уважаеми колеги, в присъствието на министър-председателя Кирил Петков се подписа меморандум за разбирателство между Министерството на енергетиката от една страна и Gemcorp Capital Management Ltd. и IP3 Corporation от друга. Меморандумът регламентира сътрудничеството между страните, относно планирането и изпълнението на проекти за производство на чиста енергия, алтернативни и стратегически доставки на газ, сигурност на енергоснабдяването, чиста енергия, развитие на ядрената енергетика. От страна на МЕ подписва министър Александър Николов, от страна на Gemcorp Capital Management Ltd подписва Атанас Бостанджиев, изпълнителен директор, от страна на IP3 подписва Майкъл Хюит, изпълнителен директор.

Кирил Петков: Искам да поздравя страните за подписаното писмо за намерение! Това за България е голяма стъпка! Защото очакваните инвестиции, които тези двама партньори, е над 1 милиард американски долара!

Това ще бъдат инвестиции в чиста енергия - в зелени проекти, което за България е от огромна важност. Много се радвам, че една от причините, които нашите партньори изтъкнаха, е, че виждат България в една нова посока - България без корупция, България, в която правилата се зачитат!

В самото писмо за намерение беше ясно отбелязано, че като английски и американски инвеститори те са ограничени и ясно рестриктирани от Закона на САЩ срещу корупция. Така че ето какво означава, когато започваме да изчистваме нашата страна с нулева толерантност към корупцията!

Големи инвеститори с над един милиард долара, с готовност да инвестират идват в нашата страна! Поздравления за вашата смела стъпка и се надяваме в съвсем скоро време да видим първите реални инвестиции в енергийния сектор на България! Благодаря!

Тук премиерът Кирил Петков и финансовото вице Асен Василев, явно, бяха забравили да поканят Гвардейският оркестър да надуе фанфарите, да удари тъпана и да зашляпа чинелите. Но. Ако обявят публично следващото подобно подписване по "весели чорапи“ от "Беновска пита“ ще възкресим, дори, Лучано Павароти – за да изпеят с Хосе Карерас и Пласидо Доминго - "Тримата тенори“ - O Sole Mio – в чест на "Промяната“ на Кирил и Асен!

На 23.3.2022-ра, с каква цел, министър-председателят Кирил Петков - със support-а на вицето си Асен Василев - подписа меморандум за 1 млрд долара с Gemcorp Capital Management Ltd. - Атанас Бостанджиев и IP3 Corporation - Майкъл Хюит?

На 27.3.2022-ра, 4 дни по-късно, ето какво обясни Асен Василев.

Асен Василев: Gemcorp дойдоха при нас с колеги от американското посолство, от Департамента на САЩ. Честно казано, не съм изследвал компанията в дълбочина. Мисля, че министър Николов, като министър на енергетиката, си е свършил домашното и не вярвам да има такива зависимости.

Както всяка голяма корпорация. Ако дойде италианска корпорация, идва с търговски аташета от италианското посолство. Ако е немска - с представители на немското посолство. Gemcorp дойдоха с представители на американското и на английското посолство.

Най-малкото съответните държави под една или друга форма казват, че това е корпорация, с която те работят и гарантират за нея.

На 31.3.2022-ра, обаче… Скандал! Посолството на САЩ се разграничи с мейл от меморандума с Gemcorp и твърденията на Асен Василев

"Нито един представител на правителството на САЩ не се е застъпвал за Gemcorp, пред който и да е бил член на българското правителство. Считаме, че твърденията за обратното са в резултат на недоразумение."

На 31.03.2922-ра Gemcorp заявяват, че няма да участва в проекти, свързани или финансирани от Плана за възстановяване и устойчивост на България и няма да работят с български бюджетни средства или еврофондове. От Gemcorp отричат и да имат някакво отношение към анонсирани от правителството намерения за изграждане на завод за батерии в страната.

Какво пише в меморандума?

Инвестицията 1 млрд. долара обхваща осигуряване на алтернативни газови доставки, проекти за нисковъглеродни технологии, проучвания за изграждане на хибриден индустриален комплекс на територията на "Марица изток“, плюс темата за бъдещето на ядрената ни енергетика.

Това, поне, гласеше правителственото прессъобщение за меморандума. Но и хибридният комплекс, и проектите за зелени технологии са сърцевината на българския План за възстановяване, който ЕК ще финансира с милиарди.

А информацията на сайта ІР3 Соrроrаtіоn не обяснява какво точно прави компанията. Няма посочени конкретни проекти. Пише, че корпорацията "адаптира доказани подходи за финансиране на обществени поръчки за мащабна, дългосрочна инфраструктура". Че основателите ѝ се ангажират "да подобрят перспективите за ядрената енергия, за да осигуряват надеждно и безопасно чиста, достъпна електроенергия и топлина, където и да е необходимо". И че свързаната компания със специална цел Allied Nuclear "предлага инструменти, които инвеститорите могат да използват, за да ускорят енергийния преход."

Меморандумът не създава задължения за страните. Но пък дава възможност на подписалите го компании да "привличат" капитали, като изтъкват, че имат пълната подкрепа на българското правителство.

Какво е обещало правителството? Ще иска ли инвеститорът държавна гаранция?

Не е ли редно 47 НС да потърси от премиера Петков отговори на всички въпроси, както поиска ГЕРБ?

Ето, на 1.4.2022-ра, Пламен Димитров, президентът на КНСБ, заяви: С ЕК, за Gemcorp и завода за батерии, КНСБ ще сподели притеснения

Понеже беше Денят на шегата, Беновска започна така:

Илиана Беновска: Г-н президент на КНСБ, Пламен Димитров! Съобщавам Ви, че току-що министър-председателят Кирил Петков подаде оставката на правителството в залата на Народното събрание!

Пламен Димитров: Първоаприлска шега!?

Илиана Беновска: Разкрихте ме! Исках да Ви видя реакцията!

НО…. ВОТ ГИ СВАЛИ…

Сега по въпросите. Критикувахте Плана за възстановяване и устойчивост в частта му енергетика и се спряхте на проекта за 1,6 милиарда за един доста иновативен завод за батерии.

Как ще коментирате подписания на 23-ти март меморандум от правителството с, уж, американска фирма, също в областта на енергетиката – Gemcorp, за която американското посолство отрече разпространената от Министерски съвет информация, че то е представило тази фирма на правителството и я препоръчало като инвеститор, отново в енергетиката, и то в областта на различен види иновации?!

Това е първият ми въпрос, ще Ви помоля да не го отбягвате!

И вторият ми въпрос – колко срещи досега сте имали с Кирил Петков и Асен Василев и доколко те са били резултатни?

Пламен Димитров: Няколко срещи сме имали с министър-председателя. Една по-дълга, по-дълбока, около час и половина, в началото. Другите са били по-конкретни и по-инцидентни. С вицепремиера и министър на финансите доста повече, в това число и в НСТС. Това показва, че няма липса на диалог, от една страна. От друга страна обаче много от нашите предложения, които правим, не виждат бял свят.

Илиана Беновска: Да Ви подсетя за инвеститора Gemcorp!

Пламен Димитров: Няма да забравя, но понеже трябваше да свържем двете неща!

Илиана Беновска: Само да добавя нещо! Това е инвеститор, който обещава 1 милиард в енергетиката! Но, нали, се сещате, че това трябва да бъде обсъдено и със синдикатите? Защото, вие, имате много силен синдикат в областта на енергетиката. И, може би, ще иска държавна гаранция такава инвестиция!

Пламен Димитров: Аз споменах, че степента на прозрачност не е задоволителна във всички министерства и ведомства. И в случая, очевидно, всички виждаме ярка непрозрачност по това как всъщност се канят и избират каквито и да било инвеститори. Ние сме, естествено, за привличане на инвеститори - сериозни и стратегически, но по прозрачни процедури. Първо - да, завод за батерии, може би, е добра идея да се прави. То е заложено, като възможна инициатива, в това число и от нас, когато сме коментирали с работодателите и в Икономическия и социалния съвет, където приехме наскоро едно становище за териториалните планове. Териториалният план на Стара Загора, най-вероятно, трябва да интегрира и финансирането, би трябвало, да бъде от фонда за справедлив преход. Дали, размерът на това финансиране е ясен?! Не е, според мен! И най-важното – дали има реални пазарни условия за подобен завод при положение, че в Плана за възстановяване, наистина, са заложени огромни батерийни мощности, които обаче нямат аналог в момента. Това, което казват експертите: в Калифорния, най-големият в момента батериен парк, е 500 мегаватчаса. И цената на съхранението, и след това отдаването, тоест - цялата стойност, не е толкова ниска, така че да е толкова атрактивно това действие. Така че - има нужда от експертни разговори, а не прибързани решения, които издават самонадеяност, а може би и някакъв друг интерес. Аз не знам, така отговарям на Вашия въпрос, не знам какво друго! Но непрозрачността и прибързаността на тези действия, на първо място, значат самонадеяност. За подобни огромни инвестиции не може да се подхожда по този начин! А, дали, има нещо друго отзад – не мога да кажа! Но! Всеки един има право да има своите съмнения!

Илиана Беновска: Прощавайте, само едно уточнение! Ще потърсите ли разговор с министър-председателя Петков - който присъства на подписването и на министъра на енергетиката Николов, за тази фирма Gemcorp, която американците отрекоха, че са им я промотирали – инвеститор за милиард долара?

Пламен Димитров: В рамките на европейския семестър ще кажем нашите съображения, несъгласия и притеснения на ЕК. В това число и за тази фирма, за която говорите Вие. Може да има и други? Ние не знаем! Но, тази непрозрачност води след себе си недобри, очевидно, оценки и съмнения за нещо друго!

Дали, премиерът Петков и вицето Василев ще отговорят на тези въпроси в НС или в ЕК, или пред Урсула фон дер Лайен?!

Защото, на 8.04.2022–ра - 9 дни преди Кирил Петков да духне свещи за рождения си ден върху торта на Линда, жена му - на посещение в София ще бъде председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Урсула фон дер Лайен ще представи лично оценката на ЕК за българския План за възстановяване и устойчивост (ПВУ) и неговото съответствие с европейските изисквания.

И неочаквано. На 1.4.2022-ра, точно в 18.45, МФ разпрати "с поздрав“ следното – публикуваме го с правописа на МФ. Надяваме се, че не е шега:

По повод медийни публикации, свързани с подписания меморандум между Министерство на енергетиката и кампаниите IP3 Corporation и Gemcotp Holding LtD, внасяме следните уточнения:

Инвестиционен интерес от страна на американската компания IP3 беше заявен по време на работна вечеря на 15.02.2022 г. в рамките на посещението на българската енергийна делегация във Вашингтон. На срещата присъстваха министърът на енергетиката Александър Николов, министърът на финансите Асен Василев, посланикът на САЩ в България н.пр. Херо Мустафа, българският посланик в САЩ н.пр. Тихомир Стойчев, г-н Мигел Хернандес, както и представители на американския и българския енергиен бизнес.

В последствие на 11.03.2022 г. в България пристигна съоснователят и директор на IP3, адмирал Майкъл Хюит. Адмирал Хюит и изпълнителният директор на Gemcorp, г-н Атанас Бостанджиев, поискаха среща с министър Николов и министър Василев, на която отново беше заявен инвестиционният интерес на двете компании в българската енергетика.

В резултат на проведените разговори, Министерството на енергетиката и компаниите IP3 Corporation и Gemcotp Holding LtD подписаха меморандум, който регламентира сътрудничеството между страните относно планирането и изпълнението на проекти за производство на чиста енергия, алтернативни и стратегически доставки на газ, сигурност на енергоснабдяването, чиста енергия и развитие на ядрената енергетика.

Поздрави,

Пресцентър на МФ

На 1.4.2022-ра, точно 15 м след Асен Василев, Кирил Петков заяви по повод това, че Gemcorp и американският фонд IP3 подписаха меморандум с България за готовност за инвестиции за 1 милиард лева в българската енергетика. "В историята на Gemgroup има руско влияние и капитали“, обаче, показва разследване на сайта Bird.

Кирил Петков: Този факт ще ни накара, сега, да направим една много внимателна проверка, защото нашата проверка беше на база сегашното им състояние. Но, това, че са имали, ще направим една много внимателна проверка. Аз съм разпоредил на ДАНС да ми дадат пълен доклад. Както знаете, по никакъв начин, руски капитали в този момент, особено, ако не са с чист произход, по никакъв начин не биха влезли в българската икономика. В този момент те ни увериха, че нямат руски капитали. Но, ние, ще бъдем абсолютно сигурни, след като завърши проверката на ДАНС.

Асен Василев сподели, че първата среща с IP3 е била, когато те са били в САЩ - на тяхното посещение там. Но! Американското посолство, просто, ясно каза, че те не застават зад тази инвестиция. Нито са "за“, нито са против! Просто се оттеглят от тази дискусия. Мисля, че оттук нататък българските служби трябва да си свършат работата. И аз съм го разпоредил, за да сме сигурни, че тези капитали са чисти, които влизат. И, ако не са, или има, дори, малко съмнение, нашето правителство е последното, което би поело какъвто и да е риск по тази линия.

А иначе.

На 04.04.2022-ра Софийска градска прокуратура призова министър-председателя на Република България Кирил Петков да се яви в качеството му на свидетел, за провеждане на повторен разпит, по образуваното дело за евентуално изнудване на Васил Божков.

Г-н Кирил Петков, за какви капитали, влияния и лица е отворена "вратата“ на "Промяната“?

С каква цел министър-председателят Кирил Петков, със support-а на вицето Асен Василев, подписа меморандум за 1 млрд долара с Gemcorp Capital Management Ltd. - Атанас Бостанджиев и IP3 Corporation - Майкъл Хюит?

Аз съм Беновска. И питам.

Г-н Кирил Петков, Меморандумът с Gemcorp да бъде прекратен с решение на МС? Къде е решението? Публикувайте го!

Аз съм Беновска. И питам.