Понеже беше 1-ви април, ден на лъжата, Беновска започна с шега въпросите си към президента на КНСБ Пламен Димитров по време на пресконференция, излъчена директно във https://www.facebook.com/iliana.benovska, в youtube.com/Беновска пита-Радио К2 и по Радио К2 на 93.9MHz. на 1.04.2022 г.

Илиана Беновска: Г-н президент на КНСБ, Пламен Димитров! Съобщавам Ви, че току-що министър-председателят Кирил Петков подаде оставката на правителството в залата на Народното събрание!

Пламен Димитров: Първоаприлска шега!?

Илиана Беновска: Разкрихте ме! Исках да Ви видя реакцията! Сега по въпросите. Критикувахте Плана за възстановяване и устойчивост в частта му енергетика и се спряхте на проекта за 1,6 милиарда за един доста иновативен завод за батерии.

Как ще коментирате подписания на 23-ти март меморандум от правителството с, уж, американска фирма, също в областта на енергетиката – Gemcorp, за която американското посолство отрече разпространената от Министерски съвет информация, че то е представило тази фирма на правителството и я препоръчало като инвеститор, отново в енергетиката, и то в областта на различен види иновации?! Това е първият ми въпрос, ще Ви помоля да не го отбягвате!

И вторият ми въпрос – колко срещи досега сте имали с Кирил Петков и Асен Василев и доколко те са били резултатни?

Пламен Димитров: Няколко срещи сме имали с министър-председателя. Една по-дълга, по-дълбока, около час и половина, в началото. Другите са били по-конкретни и по-инцидентни. С вицепремиера и министър на финансите доста повече, в това число и в НСТС. Това показва, че няма липса на диалог, от една страна. От друга страна обаче много от нашите предложения, които правим, не виждат бял свят.

Илиана Беновска: Да Ви подсетя за инвеститора Gemcorp!

Пламен Димитров: Няма да забравя, но понеже трябваше да свържем двете неща!

Илиана Беновска: Само да добавя нещо! Това е инвеститор, който обещава 1 милиард в енергетиката! Но, нали, се сещате, че това трябва да бъде обсъдено и със синдикатите? Защото, вие, имате много силен синдикат в областта на енергетиката. И, може би, ще иска държавна гаранция такава инвестиция!

Пламен Димитров: Аз споменах, че степента на прозрачност не е задоволителна във всички министерства и ведомства. И в случая, очевидно, всички виждаме ярка непрозрачност по това как всъщност се канят и избират каквито и да било инвеститори. Ние сме, естествено, за привличане на инвеститори - сериозни и стратегически, но по прозрачни процедури. Първо - да, завод за батерии, може би, е добра идея да се прави. То е заложено, като възможна инициатива, в това число и от нас, когато сме коментирали с работодателите и в Икономическия и социалния съвет, където приехме наскоро едно становище за териториалните планове. Териториалният план на Стара Загора, най-вероятно, трябва да интегрира и финансирането, би трябвало, да бъде от фонда за справедлив преход. Дали, размерът на това финансиране е ясен?! Не е, според мен! И най-важното – дали има реални пазарни условия за подобен завод при положение, че в Плана за възстановяване, наистина, са заложени огромни батерийни мощности, които обаче нямат аналог в момента. Това, което казват експертите: в Калифорния, най-големият в момента батериен парк, е 500 мегаватчаса. И цената на съхранението, и след това отдаването, тоест - цялата стойност, не е толкова ниска, така че да е толкова атрактивно това действие. Така че - има нужда от експертни разговори, а не прибързани решения, които издават самонадеяност, а може би и някакъв друг интерес. Аз не знам, така отговарям на Вашия въпрос, не знам какво друго! Но непрозрачността и прибързаността на тези действия, на първо място, значат самонадеяност. За подобни огромни инвестиции не може да се подхожда по този начин! А, дали, има нещо друго отзад – не мога да кажа! Но! Всеки един има право да има своите съмнения!

Илиана Беновска: Прощавайте, само едно уточнение! Ще потърсите ли разговор с министър-председателя Петков - който присъства на подписването и на министъра на енергетиката Николов, за тази фирма Gemcorp, която американците отрекоха, че са им я промотирали – инвеститор за милиард долара?

Пламен Димитров: В рамките на европейския семестър ще кажем нашите съображения, несъгласия и притеснения на ЕК. В това число и за тази фирма, за която говорите Вие. Може да има и други? Ние не знаем! Но, тази непрозрачност води след себе си недобри, очевидно, оценки и съмнения за нещо друго!