Христо Алексиев, служебен министър на транспорта и Росен Христов, служебен министър на енергетиката, отговарят на въпроси на Илиана Беновска на пресконференция от 22-ри август 2022 г., излъчена директно в youtube.com/Беновска пита-Радио К2, във facebook.com/iliana.benovska и по Радио К2 на 93.9MHz



Илиана Беновска: Здравейте, г-н Алексиев! Г-н вицепремиер, Вие знаете дали и кога се приказва много - когато човек не владее темата и няма какво да каже. Може ли да Ви помоля, Вие сте дисциплиниран човек, Вие и Вашият колега Христов, извинявайте, че дадох оценка - да кажете просто - г-н Велев каза, че цената, която се определя днес, пазарът не я приема. Вие казахте, че сте се спрели на 250 лева, доколкото разбрах, на мегават/час. В петък министър Христов каза, че цената варира до 400 лева, пак на мегават/час вероятно.

Моля Ви като гражданин и като човек, който работи тук и си плаща данъците, получава си заплатата и плаща заплати - обяснете ни как ще се калкулира инфлацията. Можете ли да докладвате всеки ден или през ден, или два пъти седмично, имате 40 дни до октомври, какво ще правим ние през зимата? Ще бъдем на студено, гладни, бедни, без заплати, с уволнени предприятия? Първо - точно и ясно. Второ - с кого разговаряте, г-н Христов? Търговски тайни, това-онова, нали разбирате, че не е много тайно всичко това, което се случва и нека под плаща на търговската тайна не прикриваме липсата на възможности.

Казвате, г-н Алексиев, че take or pay трябва да се ревизира. Как ще стане този номер? ЕК ни пуска директива, която няма никакво законово основания, да намалим с еди-колко си цената, потреблението и т.н. на газта.

Христо Алексиев: Take or pay е друго.

Илиана Беновска: Знам, но Вие го свързахте.

Христо Алексиев: На ЕК не пречи то да бъде ревизирано.

Илиана Беновска: Добре. Европейската директива как ще я прескочим? И накрая ТЕЦ-овете.

Христо Алексиев: По отношение на кое?

Илиана Беновска: Регламентът, който ни налага потребление на газ, цени, градуси.

Христо Алексиев: Аз това отговорих, че към момента търсим алтернативи - LNG - и ще имаме сряда среща по този въпрос. Ако определени предприятия, за които е възможно, преминат на тези алтернативни горива, ние ще постигнем и това, което се изисква от ЕК и което е въведено с регламента - за намаление на 15 % на количествата природен газ, които се потребяват.

Илиана Беновска: Можете ли да докладвате през ден, през три дни точно и ясно какво се случва не под булото на “разговаряме с тоя и оня и цените са много изгодни"? Какво значи всичко това? Да е конкретно. Не на последно място да питам за електроцентралите - ВЕЦ-овете и ТЕЦ-овете. Екоминистърът Сандов фриволно затвори няколко ТЕЦ-а. Виждате, че Европа отваря отново въглищните централи, ние продаваме въглища на Украйна, на Сърбия и на други държави в Европа. Нашите ТЕЦ-ове, които в момента биха могли да произвеждат, са поставени под разпорежданията на министерството на околната среда и водите да се газифицират. Това го казвам най-накрая. Моля за отговор на всичките ми въпроси конкретно. Благодаря!

Христо Алексиев: Въпросът Ви предполага, че очаквате от нас за 3 непълни седмици да решим доста проблеми, които се проявяват сега, но са трупани много назад във времето.

Илиана Беновска: Не, да докладвате честно и почтено какво можете да направите.

Христо Алексиев: Винаги точно така докладвам. И затова всичко е публично. Стъпка по стъпка ние Ви казваме какво правим. Инфлацията е проблем, но тя не идва само от енергоресурсите. Виждате, че работим в транспорта - транспортът и транспортните разходи, които са завишени, също водят до много сериозно повишение на цените, защото те се акумулират във всяка една стока, услуга, материал. Ние какво се опитваме да направим - трябва да намалим инфлацията, която се генерира тук в България, защото има привнесена инфлация, която е на световно ниво. Световният ред и инфлация не можем да ги спрем, но искаме да минимизираме тази, която се генерира тук. Както виждате, се опитваме методично да работим по такива решения, но и компенсациите създават много сериозни изкривявания. Трябва да решаваме първоизточника на тази инфлация, а не после отгоре да компенсираме и да влизаме в една спирала. Опитваме се да работим на този принцип. За инфлацията мисля, че Ви отговорих, но не очаквайте за 20 и няколко дни да решим тези въпроси, но виждате, че и по отношение на газта има конкретни решения - Ай Си Джи Би беше приведено в нормално действие, намерен е механизъм за осигуряване на парични потоци за “Булгаргаз" и неговото стабилизиране. Министър Христов продължава да говори с банките, защото може би ще ни е нужен и допълнителен ресурс, извън тези 800 млн, които бяха осигурени. Днес искаме да чуем бизнеса, каква е тяхната пределна цена, какво те могат да понесат и след коя цена ще изпаднат в неконкурентоспособност, за да може сега, когато правим тези анализи - как ще осигурим тези количества и каква ще е цената на микса, със сигурност ще бъде микс, не отиваме и избираме “Газпром" и с никой друг няма да работим. Това искам да се знае, че не е нашата идея. Искаме миксът да е нещо в тези граници, която ни поставят. Те са заинтересованите лица, те са потребителите. Те искат нещо като продукт, ние ще им даде - вземете, нямаме друго, ето Ви 500 лева газ. Това не е никакво решение, затова системно се опитваме да работим.

Илиана Беновска: Можете ли да докладвате регулярно какво вършите, защото бизнеса хубаво ще го чуем, но ние сме потребители на това, което произвежда бизнесът.

Христо Алексиев: Разбира се. Всяка седмица има информация и от щаба, и от неговите членове какво се случва. Мисля, че по-конкретно не може да бъде. Като гледам, г-жо Беновска, Вие ми изземате функциите на председател. Заповядайте в щаба. Аз малко ще си почина, Вие ще водите заседание.

Илиана Беновска: Нямам такива амбиции. Очакваме Вие да ни спасите. Вие сте назначени за това тук.

Христо Алексиев: Разбира се, че ще направим всичко възможно.

Росен Христов: Ще се опитам да разясня цялата ситуация отново. Миналата седмица успяхме да договорим доставките само на един танкер, поради липса на слотове и след днешната среща, където и бизнес, и синдикати индикираха цена на микса от порядъка на 250 лева, на практика е неизбежно да не преговаряме с “Газпром експорт" за възобновяване на доставките на газ по този договор, но не си правете илюзията, че единственото, което трябва да направим в момента, е да изпратим имейл до нашите контрагенти и доставките да тръгнат на супер ниска цена.

Въпросът за Ревитуса - колегите в Гърция обявиха, това, всъщност, е отдавна планиран капацитет и вече разпродаден - абсолютно всички слотове, включително и с това разширение, което те пуснаха, то вече е разпродадено. Какви бяха опциите за разтоварване на Ревитуса - няколко частни компании предлагаха слотове на двуцифрени цени в милиони, което прави газта докарана до България неизгоден, въпреки че офертата на “Шиниър" е конкурентна. “Шиниър" доставен до Гърция, оттам нататък плащаме слотове, плащаме такса на ден за танкер, докато се разтовари, плащаме транзит, трябва да направим суап сделка, защото ние един цял кораб няма как да изконсумираме за няколко дни.

Илиана Беновска: Можете ли в числа да го кажете, защото звучи много абстрактно? Обикновеният човек Ви слуша.

Росен Христов: Цени конкретно не можем да обсъждаме, защото това е търговска тайна и последният път, когато правителството обсъжда цени, наруши интересите на Азербайджан с коментари, че оттам взимаме газ 3-5 пъти по-евтино и в момента колегите от Азербайджан са много скептични относно преговори с нас за увеличаване на количествата, особено на конкурента цена.

Илиана Беновска: Цената на “Газпром" е ясна в договора, който имаме с тях и тя служи като репер и сравнение. Не е ли така?



Росен Христов: В договора на “Газпром" няма число, което е цената. Договорът е с доста сложна формула, привързана към международни индикатори, свързани с цените на газ и с цените на други горива, но при днешни изчисления, ние всеки ден правим тази симулация, разликата в сравнение със сегашните възможности за доставка, е в пъти по-евтино. Разликата е драстично по-ниска и ако ние искаме да направим микс, близък до 250 лева на мегават/час, без този газ е невъзможно. Терминали за разтоварване на Ревитуса - очакваме да обявят търг колегите от Гърция след няколко седмици, но това са слотове за 2023 година, където “Булгаргаз" ще участва и след това ще подновим запитване към “Шиниър" и други компании, доставчици на LNG, да направят конкретни оферти за доставка на газ, след като имаме договорени слотове и след като знаем на кой дати и на каква цена сме ги букнали тези слотове. Не мога да разбера предишното правителство и предишното ръководство на “Булгаргаз" какво са правили от април досега. От май имаме рамково споразумение с “Шиниър" за доставка на газ с танкери LNG и от май досега нямаме резервирани слотове. Офертата изтичаше на 19-ти, ние постъпихме на 3-ти август, тоест, за две седмици трябваше да организираме слотове, нещо, което те не са направили от май до август. Защо това е така - аз не мога да Ви кажа, но е абсолютна безотговорност, ако не и незаконни действия. Не само, че не са правени усилия за решаване на газовата криза от април, когато видяха накъде вървят нещата, но проблемът е маскиран.

В ниския период на консумация лятото, когато огнището в Чирен трябва да се нагнетява, те обратно са изпомпвали количества, които са фактурирани на ниска цена. Те са доставяни по функциониращия договор. Те изпомпват тези количества и ги продават на евтина цена, нагнетяват евентуално по съвсем друга счетоводна и симулират, че цената на газта е ниска и няма никакъв проблем, докато целият балон не избухне и се вижда, че нямаме нито количества и тези, които имаме, са на цената, на която бизнесът не може да си позволи да купи. Трябваше в спешен порядък поне количества да организираме, за да може нещата да функционират, макар и на границата на икономическата целесъобразност и междувременно сега да намерим евтина газ.

Да Ви кажа за “Газпром експорт" - предишното правителство направиха всичко възможно този договор оттук нататък да функционира много трудно и преговорите да се почти невъзможни. Нагнетихме отношенията с Русия до краен предел и такова нещо никога не е било. Ние изгонихме десетки дипломати, прекратихме всякаква комуникация, водени са някакви безобразни преписки, така че ситуация с “Газпром експорт" изобщо не е розова и в момента ние очевидно ще трябва да се обърнем към тях. Не очаквам нито лесни, нито бързи преговори, нито кой знае какъв резултат, при все нашите възможности да преговаряме и опит от частните компании, откъдето идвам. За разлика от предишния министър аз не съм продавал телефони преди да стана министър на енергетиката, така че при всички тези експерти и възможности, които имаме, преговорите с “Газпром експорт" ще бъдат много тежки и трудно, заради всичко направено до момента. Много е трудно да се преговаря, да накараш някой да ти даде евтина газ, когато цената на борсата в Европа е в пъти по-висока. Защо те да дават на нас, а не си я продават в Европа, където веднага да я пуснеш, веднага изчезва, защото хората купуват? Не си мислете, че това, което трябва да направим, е да звъннем един телефон на “Газпром експорт" и да им кажем - хора, почваме да плащаме по формулата, която сте ни изпратили и всичко е наред. Нищо подобно. Трябва да водим много интензивни преговори, с голяма политическа поддръжка, с въвличане на всички контакти, които имаме и в частния сектор, и в политическия, за да може това да заработи.

Същото, което направихме и с Турция и благодаря на турските колеги и колегите от Щатите, и на колегите от президентство, министерски съвет, че направихме невъзможното миналата седмица да си уредя среща с турския заместник-министър на енергетиката и с изпълнителния директор на “Боташ" и да организираме този един единствен слот. Вие не може да си представите каква кореспонденция и какво звънене беше, за да може да го организираме това нещо.

Създава се някакво впечатление, че ние правим чудеса и само трябва да кажем “да" и нещата да тръгнат. Оттук нататък, ако искаме системен газ на ниски цени, трябва много да се постараем и да компенсираме всичкото изоставане и грешни действия от предишното ръководство на “Булгаргаз" и на правителството. Дали е възможно - според мен да, щом съм се хванал да го правя и искам да го направя - вярвам в успеха, но в никакъв случай не очаквайте от днес за утре нещата да тръгнат и да се оправят. Бизнесът днес беше категоричен, синдикатите също - газ на каквато и да е цена на нас не ни трябва, трябва ни микс, който да задоволи определени икономически параметри и това е, което продължаваме да работим.