Стефан Янев, "Български възход“ - Илиана Беновска "Беновска пита – Радио К2“, 15. 10. 2022 г.

Необходимостта от диалог между политическите партии.

"Как понасяте очакванията на обществото, че вие трябва да обедините политиците, да създадете кабинет, да уравновесите руско-американски, европейски тенденции, които битуват и в света, и в България, да овладеете икономическата криза, даже да изчистите езика на омразата?“, попита Беновска. Янев отговори, че може би първата стъпка е да се намери начин да се намали противопоставянето, поне от гледна точка на говоренето. Да се намери път към диалог, защото чрез диалог може да се намерят решения. "Самият аз винаги съм използвал по време на кампанията умерения тон, който показва, че трябва да се води диалог! Парламентът е мястото, където партиите трябва да намерят начин да взаимодействат! Това е моето верую и ще работя в тази посока, а дали ще успея е друга тема!“, категоричен бе лидерът на "Български възход“.

"Знам, че не го казвате, за да се изплъзнете от въпроса, но колко имате вдъхновение, Вие, да го направите в тази доста замърсена среда?“, попита Беновска. Стефан Янев отговори, че средата е такава, каквато я правим ние. Той продължи, че има мотивация. "Вдъхновението е нещо много лично, но мотивацията е нещо, което е премерено, премислено, базирано на определен вид стратегическо поведение! Тази мотивация за създаването на политическа партия, за влизането в парламента се базира именно на това, че българският народ, българските граждани, българският бизнес се нуждаят то решения! Нуждаят се от посока за развитие, а не занимаване с едни много подробни обяснения как сме стигнали дотук и как не можем да се разберем!“, категоричен бе той.

Водил ли е разговор с Радев дали ще получи третия мандат?

Стефан Янев заяви, че такива разговори с президента не е водил и не смята да води. Защото това е отговорност и задължение на президента на кого да го връчи и нито една страна не трябва да се опитва да влияе.

Ще участва ли "Български възход“ в разговорите са сформиране на редовен кабинет?

"Ще участвате ли във възможността да се създаде кабинет с първия мандат на ГЕРБ?“, попита Беновска. Стефан Янев отговори, че "Български възход“ ще участва във всички възможни разговори, на които бъде поканен, а възможностите вече ще бъдат резултат от тези разговори. "Не говорим за коалиции, говорим за възможности! Нека да видим разговорите и тогава ще преценяваме за възможности!“, уточни той.

"Но рамката, която Бойко Борисов зададе, тя е евроатлантическа ориентация да се съхрани, даже излъчи двама души, които не мисля, че трябва да обсъждаме в момента,

като контактьори! Вие излъчихте ли своя група?“, попита Беновска. Стефан Янев отговори, че Борисов е лидер на най-голямата партия и първият мандат се пада на тях. Така че тяхно право е да преценят какви ще бъдат техните стратегия и подход. "Български възход“ има подготвен екип, който при покана ще участва в тези разговори. Самият Янев не е член на този екип, а имената ще станат известни, когато се получи покана.

"Сещам се за един от вашите коалиционни партньори, лидера на АБВ Румен Петков, той евроатлантически ориентиран ли е бихте ли го пуснали в тази група?“, попита Беновска. Събеседникът ѝ отговори: "Не мисля, че той би имал роля в бъдещи преговори, а дали е евроатлантически ориентират, трябва да питате него!“.

Решението посланикът на Русия да не бъде поканен на тържественото откриване на 48-то Народно събрание.

"Знам отговора, но просто питам, защото по горещата тема от тази седмица, дали посланик Митрофанова да я видим в Народното събрание в "залата на съгласието“ Румен Петков изрази доста остра позиция, че това изобщо се обсъжда. А за вашата позиция, сега ще пуснем кратки изявления на всички, вашата позиция беше доста двусмислена!“, продължи Беновска и пусна запис от изказванията след срещата в Народното събрание от 13.10.2022 по повод това дали да бъде поканен руския посланик на тържественото откриване на 48-то Народно събрание:

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Да ви върна в реалността.

Днес. "Избраниците“ ни: ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната“, ДПС, "Възраждане“, "БСП за България“, "Демократична България“, "Български възход“ се надхитрят за власт!

Или, отново, ще надхитрят нас?!

Бойко Борисов: Няма да влезем в Събранието, ако г-жа Митрофанова дойде! Точка! И аз се надявам тя да направи този жест да не проваля първото заседание на Парламента. Така че ние сме категорични! Надявам се различните мнения по всички различни теми, без тази! И понеже това явно не е било ясно на всички наши членове, сега да го чуят и от мен!

Десислава Атанасова, ГЕРБ: Удовлетворени сме, че надделя евроатлантическото мнозинство при вземането на решението, а именно, че не следва да бъдат канени посланиците на Руската федерация и на Република Беларус.

Андрей Гюров, ПП: Поканата на г-жа Митрофанова би политизирала излишно цялата ситуация. Затова подкрепихме тази наша позиция и този път мнозинството застана зад нея.

Хамид Хамид, ДПС: Няма място г-жа Митрофанова на утрешното заседание!

Надежда Йорданова, ДБ: В този случай България ще се държи достойно и ще заяви ясно своята достойна позиция.

Георги Свиленски, БСП: Трябва да се спазва държавния протокол и всички посланици, включително и г-жа Митрофанова, трябва да присъстват.

Костадин Костадинов, Възраждане: Ние предложихме "соломоново решение“ да не каним нито един! В крайна сметка посланиците няма да липсват на никого, ако не са на откриването на Народното събрание.

Георги Самандов, КБВ: Нашата позиция е за спазване на правилата. Има правила, има протокол! Това е нашата позиция!

Румен Йончев, КБВ: Затова и ще се придържаме към позицията на МВнР и позицията на ЕС. Точка по въпроса! Те са да не присъстват на заседанието!

Борисов, Доган, Радев, Кирил, Асен, Корнелия! "Да умра, додето още ме обичаш!“ ще произнесете ли?

Аз съм Беновска. И питам.

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Беновска продължи: "Г-н Янев, правилата! Вашите представители Самандов и Йончев казаха, че ще спазвате правилата, какви са тези правила?“. Стефан Янев отговори, че правилата са прости. ЕС солидарно е взел решение, че посланиците на държавите Русия и Беларус не се канят на официални събития в държавите и това решение е още от март-април. Той продължи: "Ние декларативно вкарваме дебата, вкарваме посланика в Българския парламент чрез разговори, макар че той имаме всички основания да не го поканим на откриването на парламента. Какво постигаме? Демонстрация на една декларативна евроатлантическа солидарност, която всъщност ние имаме! Това е проблемът!“.

Беновска отвърна: "Така е, вие, политиците, се оправдавате без вина виновни!“. Събеседникът ѝ продължи: "Вкарваме чрез дебата този посланик, който чрез държавния протокол можеше тихичко да се каже – не сте поканен, знаейки нашите отношения! Както и българският посланик не е канен на събития в Москва!“.

"Добре, но каква полза има България от това? Ще ни "потупат“, както Борисов "потупваше“ Плевнелиев по главичката ли европейците?“, попита Беновска. Янев отговори: "Нямаме никаква полза, така че направените излишни движения в търсене на декларативно говорене, търсене на начин за събиране на депутатите преди да са дали клетва, вменяването, че търсят някакви решения – въпросът ми е дали това спомага за авторитета на бъдещия 48-ми парламент, или вече преди е свикан, той започва да го руши? Демонстрацията на евроатлантическото мислене декларативно ли е, или осмислено и желано?“.

Предложението украинският президент Зеленски да направи видео обръщение при откриването на 48-то Народно събрание.

"По този повод се изкушавам да Ви задам един малко коварен въпрос – в централата на ГЕРБ зад гърба на Борисов знамената са подредени така – европейското, украинското и българското. Вие във вашия партиен офис ще сложите ли украинското знаме и фен ли сте на идеята Володимир Зеленски да говори от огромна плазма в Българското Народно събрание?“, попита Беновска. Стефан Янев отговори: "Аз съм се клел в българското знаме, целувал съм българското знаме, и оттук нататък, освен на официални церемонии, друг държавен флаг не искам да поставям в офиси или да коментирам кой, къде и как го е поставил! Освен на двустранни срещи в официален формат, мястото на официалните флагове на други държави е там! От гледна точка на това дали президентът Зеленски трябва да направи обръщение – моят отговор е не! Защото това е събрание, където българските граждани са изпратили свои представители да решават техните проблеми! В случая чужд президент, който и да е той, няма да ни занимава с проблемите на българските граждани, а ще си има свое послание, което е отправено към неговите граждани! Българският парламент трябва да решава проблемите на българските граждани!“.

Готов ли е Янев да бъде министър-председател?

Водещата пусна запис от отговорите на Янев на нейните въпроси от пресконференцията след учредяването на "Български възход“ от 19.06.2022 г.:

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Илиана Беновска: Може ли, г-н Янев още един въпрос, позволете! Започнахте по-рано!

Стефан Янев: Съжалявам, имаме работа!

Илиана Беновска: Не спазвате регламента, пуснахте ни по-рано!

Стефан Янев: Извинявайте, извинявайте! За г-жа Беновска специално!

Илиана Беновска: Здравейте!

Стефан Янев: Здравейте, слушам Ви!

Илиана Беновска: Готов ли сте да бъдете най-добрия министър-председател за последните 30 години? Поемате ли този ангажимент?

Стефан Янев: Ако тази оценка зависи от мен, не бих се посвенил да я давам аз! Но нека хората ...

Илиана Беновска: Не, готов ли сте Вие, като личност?

Стефан Янев: Аз като личност съм готов!

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Беновска продължи: "Знакова дата ли е това? Вие изразявате готовност да бъдете най-добрия български министър-председател на 19.06, а на 19.10 все още ли сте така въодушевен?“. Стефан Янев отговори, че личната готовност я има, но оценката кой какъв е я дават хората. Той отново подчерта, че мотивацията му за влизане в политиката е търсене на възможности за решаване на проблемите на българските граждани.

Водещата попита какви например биха били мерките на "Български възход“ срещу високата инфлация. Стефан Янев заяви, че на първо място трябва ясно да разберем какви са причините за инфлацията. Те са основно геополитически и са свързани с ковид

пандемията, затварянето на света, нарушаването на линиите на доставки и напечатването на огромно количество пари. Още през лятото на миналата година сме усетили ефекта от инфлацията и оттогава тя само расте. Към всичко това се добавя и войната в Украйна.

Войната на Русия срещу Украйна. Какви отношения трябва да поддържаме с Русия?

"Вече я наричате война ли?“, попита Беновска. Янев отговори: "Нямам проблем да я наричам както искам! Аз я наричам от самото начало по възможно най-професионания начин. А той е – беше операция, но вече е война! Имаше възможност за някакъв мир, но вече е война, която ще ескалира до непредвидими граници!“.

"Ако станете министър-председател, какви отношения ще трябва да поддържа, според Вас лично и с отговорност към България, какви отношения трябва да поддържа България с Русия?“, попита Беновска. Стефан Янев отговори, че неслучайно от началото на кампанията зове за лидерство в Европа, в това число и в България. Той продължи, че двустранните отношения се базират на взаимно уважение и прагматизъм. В момента прагматизъм и взаимно уважение в тези отношения няма. Възстановяването на тези отношения очевидно ще иска доста време. България ясно се е определила в кой лагер е, това е лагерът на европейските държави, който осъжда агресията на ръководството на Руската федерация, но прави и една грешка – санкционира целия руски народ. Янев заяви: "Моят апел е да се разелят нещата – срещу ръководството на Руската федерация – да, твърдо отношение! Помощ за украйна. Но да се отдели ръководството, защото руският народ също е жертва на същия режим!“.

"Ако Вие станете министър-председател каква е Вашата позиция, трябва ли България да подпише съгласие, което рехаво засега се подписва, Украйна да влезе в НАТО? Това, което не направи настоящия президент Радев!“, попита Беновска. Стефан Янев отговори, че всяко решение се взима аргументирано. Той продължи, че страните от НАТО са заявили още преди години, че пътят на Украйна към НАТО е открит. Но това не означава, че Украйна ще получи покана утре. Това трябва да стане със съгласието на всички страни членки, а в случая, когато на територията има конфликт, това е невъзможно технически. Така че в момента тези декларации за или против имат привиден смисъл, търсене на декларативност.

Необходимостта от лидерство и визионерски поглед.

Водещата попита дали са се чули с Борисов след изборите. Янев отговори, че в нощта на изборите са се поздравили за резултата. Той продължи: "Имал съм контакти с други хора от неговата партия, защо непременно с него трябва да контактувам? Има време, когато се говори делово, има време, когато лидерите си говорят! В крайна сметка да не надникваме в "кухнята на лидерите“!“.

"Добре, тогава ще продължа да надничам в едни други "кухни“, бяхте ли в "езотеричната стаичка“ на Ахмед Доган?“, продължи Беновска. Стефан Янев отговори: "Не, не го познавам човека и не знам къде е тази стая! С Карадайъ съм се виждал. Но какъв е контекстна на тези въпроси? Нещо странно ли има в това лидерите да си говорят, да се виждат?“.

"Не правя интригантска журналистика, знаете ли защо Ви питам? Защото преди малко казахте, че трябва да има визионерство в Европа. Аз ще Ви кажа, че в България няма

политическо визионерство от доста време. Попитах за Борисов, защото той 12 години беше начело на различни позиции. Нямаме друг политик с толкова дълъг стаж. Попитах за Ахмед Доган, защото той е страж на етнически мир и от 30 години е в политиката!“, обясни Беновска. Стефан Янев отговори, че що се отнася до лидерството, наблюденията му са, че в до началото на 21 век в българското общество като че ли е имало обща цел и посока. Тези цели са били влизане в ЕС и НАТО. Той продължи: "След членството в ЕС обаче аз трудно бих могъл да се фокусирам и да кажа – ето я поредната цел, която обединява обществото и вървим напред! Няма такава цел! Време е да я намерим!“.

Решението на демографската криза.

"Добре, какво е Вашето целеполагане? Какво ще кажете от трибуната на Народното събрание?“, попита Беновска. Янев отговори, че ще се опита да дефинира следващата цел, която е важна за българския народ, а това е демографската криза. Ние първо трябва да решим този въпрос, защото той е пряко свързан с развитието на българската икономика и индустрия.

"Мога ли да Ви кажа нещо, като майка на много деца и човек, който е активен? Езикът на омразата, опростачването, ниското ниво на образование, ковид, роботите, които Илън Мъск иска да въведе като наши партньори едва ли не дори, не само да ни обслужват – това е една огромна обсада около нашата душевност! Това е свързано с демографската криза! Когато ние не се докосваме, не се обичаме, не се разбираме, как ще увеличим младите, как ще смекчим застаряването в световен мащаб? Това е много широк въпрос!“, заяви Беновска. Стефан Янев отговори, че трябва да се върнем към това, което е позитивно и ни обединява. Той обясни, че преди време, когато социалният модел е бил приет в Европа, тогава раждаемостта е била доста по-висока. Продължителността на живота е била по-ниска. В момента средната раждаемост в Европа е около дете и половина на семейство. В същото време продължителността на живота е доста по-голяма. Тоест социалните системи навсякъде в Европа са поставени под силен стрес. Затова трябва да направим всичко възможно икономиката да се развива, защото работните места и икономическите условия дават решение на демографския проблем!

Има ли БВ план и стратегия, ако получи третия мандат?

"Ако на вас се падне третия мандат, имате ли визия какъв кабинет трябва да управлява, като експертност, като политическа пропорция, визионерств и ако щете култура и подготовка?“, попита Беновска. Стефан Янев отговори, че "Български възход“ има стратегия, а вече как ще се развият нещата зависи от диалога. "Имам план, имам визия, имам стратегия!“, категоричен бе Янев.

"А бихте ли се чувствал виновен ли, не знам как да го кажа, ако на Вас се падне и не успеете да създадете кабинет, човек е самокритичен?“, продължи Беновска. Гостът ѝ отговори: "Доза самокритика винаги е необходима. Тя обаче не трябва да ескалира до степен да блокира възможните решения. Когато човек е на позиция да взима решения, трябва да е наясно, че не всяко решение може да бъде 100% успешно. Или както се казва, това е една терминология от начина на обучение на младшите командири в армията, че невзимането на решение е 100% грешка. Тоест решенията трябва да се взимат с ясното съзнание, че е възможна грешка, но по-

добре да се взимат решения, отколкото да не се взимат. Но все пак, връщаме се към термините, които използвах – аргументирано, обосновано решение и информирано!“. Така завърши разговорът между Стефан Янев и Илиана Беновска "Беновска пита – Радио К2“ на 15.10.2022 г