Дано не се наложи да ви подарявам тениски HARVARD LAW, JUST KIDDING, както на Асен Василев, Кирил Петков и Даниел Лорер…





Служебните правителства са като самураи, но без мечове. Вероятно, сърцато искат животът ни да е по-добър. Но. Нямат лостове да го правят. Защото България е парламентарна република. Като няма Парламент, какво могат да направят?



Дали министрите Росица Карамфилова - МОСВ и Росен Христов – МЕ ще закрепят въглищните централи, както умно прави Европа? И ще поправят действията на фамозния Борислав Сандов, който опита да затвори ТЕЦ-овете "Бобов дол“, "Брикел“, "Марица 3“, "Варна“?



Дали министрите Явор Гечев – МЗХ и Христо Алексиев – МТ могат да спасят фермите и нас да не останем без храна, и превозвачите – да не остане България без транспорт и камиони?!



Ето в какво се зарекоха някои от тях.



Беновска пита Пеканов: Закриваме ТЕЦ – Европа ги връща? Животновъдите да фалират ли?



Атанас Пеканов, заместник министър-председател по управление на европейските средства, отговаря на въпроси на Илиана Беновска на пресконференция от 11-и август 2022 г., излъчена директно в youtube.com/Беновска пита-Радио К2, във facebook.com/iliana.benovska и по Радио К2 на 93.9MHz



Илиана Беновска: Г-н Пеканов, Беновска, здравейте! Слушам, че докладвате 22-та приоритета от правителството на Кирил Петков като предстоящи за изпълнение. По ПВУ имаше доста възражения от страна на енергетици, че средствата са предвидени за фотоволтаици, за други неща, но не конкретно за работещите по начина, по който работят в момента електроцентрали. Това е първа констатация и оттук въпрос! Виждате, че въглищните централи ги връщат в цял свят. Дори в момента наши търговци продават въглища за Сърбия и за Украйна, не знам дали знаете второто! Ние, нали не сме по-глупави от европейците, "зелената сделка“ се отлага. Газификацията на ТЕЦ-овете също се отлага. Как ще подпомогнете въглищните централи, които обаче Вашият колега Борислав Сандов позатвори, къде успешно, къде не, за да може да имаме зимата ток?

И вторият ми въпрос се отнася за нещо простичко – животновъдите! Фермерите сигнализират, че фалират и няма да имаме какво да ядем след няколко месеца! Животновъдството не се подпомага. Не са опростени кредитите на животновъдите, които трябваше да бъдат опростени. Става дума големите. Опрощават се на малките, а големите, които имат повече глави, остават без финансиране. Фактически или трябва да ги убият, или не знам! Не желая повече такива глаголи да употребявам! Кажете какво ще направите в тези две области, при положение, че ПВУ е пратен във вида, в който Вие го докладвате? И какви са възможностите за корекции?



Атанас Пеканов: Да, благодаря Ви за въпроса!



Илиана Беновска: Благодаря и аз!



Атанас Пеканов: По отношение на първия въпрос, инвестиционните проекти ще бъдат такива, каквито са! Те са изпратени от редовен кабинет. Ние, като служебен кабинет с относително кратък период на действие от няколко седмици, нямаме начин по който дори да изискаме промяна. Тоест проектите трябва да се реализират по начина, по който са подадени!

Вашият въпрос е много на място, но там средствата за работещите трябва да дойдат от фонда за справедлив преход. Именно тези около 2 милиарда лева, които в момента са за обществено обсъждане и ние чакаме мнението на хората от регионите. Ще има най-вероятно посещение, от Министерството на енергетиката са изготвили тези планове как да се използват средствата най-вече за хората от въглищните региони, които по някакъв начин могат да бъдат под риск от "зеления преход“! В момента плановете са за обществено обсъждане. В същото време чакаме и мнението на ЕК. И ако там има някакви несъгласия, ние ще говорим със социалните партньори!



Илиана Беновска: Много се извинявам, но в какъв срок ще бъде заявлението на ЕК? Защото сега, както сме август, ей сега ще дойде октомври!



Атанас Пеканов: Не мога да отговоря те кога ще ни отговорят, но плановете трябва да са приети до края на годината!

По отношение на "зелената сделка“ – аз разбирам, че темата в момента наистина е доста трудна. Геополитическата ситуация и енергийната криза променя малко фокуса и аз го разбирам. Ако ме питате дали краткосрочно трябва да се намали амбицията – може би да! В момента е трудно да се изпълнява "зеления преход“, когато има толкова други кризи. Виждате, във всяка една европейска страна е трудно. Дългосрочно обаче аз не мисля, че трябва да се отстъпва от "зелената сделка“, защото "зелената сделка“ ще ни направи по-силни, ще направи Европа по-суверенна. Възобновяемите енергийни източници са си наши. И когато имаме достатъчно, тогава ще бъдем по-малко зависими от всички геополитически турбуленции, конфликти и други!

Така че по отношение на "зелената сделка“ аз не мисля, че тя се отменя! Да, със сигурност в тази тежка среда, не само тук, мога да разбера защо амбициите могат да бъдат относително отложени напред във времето.

По отношение на земеделския сектор, в момента се готви реално европейската програма за земеделие. Тя не е предадена, мисля, че ще бъде предадена другата година. И там Министерството на земеделието смятам, че активно е в диалог със сектора. Те могат да Ви отговорят как по най-добрия начин тези средства да се използват. Тя е отделна, тя не върви както оперативните програми заедно всички. Така че по нея има време да се реши как най-добре да се използват средствата. Всичко друго, което би могло да бъде от полза за този сектор, минава през националния бюджет, тъй като както казах, по ПВУ в момента не можем да тръгнем към някакви промени!



Явор Гечев, МЗХГ



Явор Гечев: ПВУ в частта му, която се отнася до МЗХГ, през септември-октомври трябва да започне изпълнението на плана. За да започне, трябва да се напишат всички документи, които го предлагат. Тоест той е като ПРСР в умален вариант.

Успоредно с бъдещите политики, които казахме, тежка е ситуацията със завършването на съществуващата ПРСР. Ако има слабо звено в ДФЗ, то е по отношение на договорирането.

Но имаме и план как допълнително да подпомагаме българските земеделски производители, защото топ приоритетът, единственият приоритет в нашето министерство, основен, са земеделските производители в България!





Христо Алексиев, транспортният вице



Христо Алексиев: Като мъж и като министър ще изпълня исканията на превозвачите!





Христо Алексиев, служебен министър на транспорта и съобщенията, отговаря на въпроси на Илиана Беновска по време на пресконференция от 4-ти август 2022 г. след среща с представители на автомобилния и автобусния бранш, излъчена директно в youtube.com/Беновска пита-Радио К2, във facebook.com/iliana.benovska и по Радио К2 на 93.9MHz





Илиана Беновска: Здравейте, вицепремиер Алексиев и на добър час! Ние всички тук сме свидетели каква битка водиха всички тези хора до Вас тук в момента! Няма да анализирам лично аз като журналист какво и защо е било, но само ще Ви кажа, г-жо Милтенова, че може би разпределението на парите от 2016 постановление е предизборно с цел гласоподавателя, това е политическа шега!

Влизам по същество, току изтече новината, министър Алексиев, че Вие, като вицепремиер, ще отговаряте за МРРБ, за Министерствата на енергетиката, на икономиката, на иновациите и околната среда и водите и други, но да не ги изреждам. Така че да знаете госпожи и господа превозвачи, че всичко е в ръцете на вицепремиера Алексиев! И сега искам да попитам – ще документирате ли някакво споразумение от тази среща? Не Меморандума Gemcorp, г-н Алексиев, но някакъв документ и някакви срокове?



Христо Алексиев: Ние се обединихме по една около една обща позиция по кои стъпки и мерки да работим! Аз го споменах по отношение на ТОЛ – таксите, гранични преходи, горива, проверката в "Автомобилна администрация“ във връзка с подадените от автомобилния бранш сигнали!



Илиана Беновска: Чух и за преструктуриране на "Автомобилна администрация“!



Христо Алексиев: Това вече е друг въпрос, но тези 4 неща, по първите 3 трябва да бъдат набелязани ясни мерки! Ние се разбрахме и във времето кога кой какво да даде, за да може да имаме вече конкретни резултати в близките 2-3 седмици!



Илиана Беновска: Добре, но думата "лети“, ще има ли някакъв документ?



Христо Алексиев: Ще има! След като приключи тази пресконференция ние ще приемем някаква обща позиция по тези неща, които споменах!



Илиана Беновска: Вторият ми въпрос е по отношение на наследството, което Ви оставя предишния министър Събев – проблеми на "Капитан Андреево“, на "Дунав мост“, г-н Петко Ангелов сигурно Ви е казал, както и Илиян Филипов как си платиха камионите на погиналия в Гърция ферибот, "Български пощи“, БДЖ уж расте, самолетната линия със Скопие! Как ще се оправите с това наследство, защото тези проблеми са част от цялото?



Христо Алексиев: Все още не съм направил оценка на цялото си наследство, но ще се справя както друг път!



Илиана Беновска: И последен въпрос, Вие, като принципал на министерствата, които изредих, и на енергетиката, какъв контрол и как всъщност, защото цените на горивата касаят превозвачите, как ще процедирате в делови план, защото това не е само български проблем, той се усложни по български, но той е световен проблем?



Христо Алексиев: Аз в началото казах и в моето изложение, ние няма как оттук или от малка България да борим световните кризи, ескалацията на цените в световен мащаб или на европейско ниво! Но много добре се вижда, че ако ръстът на инфлацията средно за Европа е един, то за България е два пъти повече! Тоест това, върху което ще се концентрираме, е да борим този ръст, който е породен от грешни публични политики, от нерегламентирани схеми. Там е нашата концентрация, там ще бъдат концентрирани нашите усилия. Ние не можем да решаваме глобални кризи и въпроси, но трябва да си подредим нашата къщичка. И аз съм сигурен, че ако се приложат определени мерки, поне ръстът на инфлацията в България ще започне да се доближава за средния ръст за Европа! Това горе-долу е целта, която искаме да постигнем! И това е пътят, по който искаме да вървим!



Медия: Ще Ви стигне ли време да направите одит на ТОЛ-системата?



Христо Алексиев: Цялостен одит на ТОЛ-системата би отнел много време, не мога да приема такъв ангажимент! С колегата министър на регионалното развитие и благоустройството ще проведем такива разговори. За мен е необходимо такова действие. Въпросът е, че времето е кратко. Но трябва да се работи и в тази посока, да!





Илиана Беновска: А заради това кратко време само тези споменати 4 неща ли ще успеете да свършите?



Христо Алексиев: Те не са малки неща! Има и други по-малки неща, но те са също много важни. Така че ние имаме поне 5-6 задачи, които сме набелязали! Плюс това аз съм свикнал винаги да си изпълнявам обещанията, както са свидетели миналия път – обещах 3 неща и ги свърших! Затова, и като мъж, аз държа на думата си и не мога да обещая повече от това, което мога да изпълня!







Иван Шишков, МРРБ – за газовия интерконектор. И строителите и пътищарите





Иван Шишков: Установихме, че има забавяне в строителството и неизвършени строително-монтажни работи. Затова, както казах и преди срещата, тъй като държавата се е ангажирала изключително с бързото завършване на обекта, сме им декларирали пълното съдействие на цялата държава, за да може по най-бързия начин да бъде въведен в експлоатация обекта и да потече газ по тръбата.



Ние се разбрахме с двете браншови организации за това, че има изготвена стратегия във връзка с индексацията на цените, измененията в ЗОП, което означава, че утре или вдругиден те ще дадат своите предложения и в рамките на десетина дена ние ще можем съвместно с МФ да финализираме тази индексация. Защото това касае не само строителния бранш, касае и общини и широк периметър от дейности.





Иван Демерджиев, МВР



Иван Демерджиев: Наш основен приоритет е да продължим борбата с купения и корпоративния вот по време на организацията на изборите.

Следващ приоритет в работата ни ще бъде борбата за пътна безопасност.

Смятаме да проведем необходимите мероприятия и действия, за да се въздейства на битовата престъпност. В тази връзка ще се предприемат акции по изземване на незаконно придобито и държано през годините оръжие.

Смятаме да бъдем безкомпромисни в борбата с контрабандата, с ДДС измамите, както и с разпространението на наркотични вещества.



Крум Зарков, МП



Крум Зарков: Приоритетите ни са реалистични и необходими и трябва да бъдат изпълнени сега, защото от това има важни практически последици. Приоритетите, които сме си фиксирали извън текущата дейност са 5. На първо място законите по ПВУ.

Тези закони са абсолютно условие за втория транш за плащане, което представлява повече от 700 милиона евро.

Втори приоритет – днес влизат в сила последните изменения на Закона за съдебната власт, с които на европейските делегирани прокурори се предоставя администрация.

Следващ приоритет – създаване на Съвет за криминологически изследвания към МП. Ефективното противодействие на престъпността е абсолютно невъзможно без задълбочен анализ на корените на тази престъпност. Последно, но не на последно място като приоритет – темата Шенген.



Никола Стоянов, МИИ



Никола Стоянов: На всички е ясно на Министерството на икономиката и индустрията каква посока и роля му е дадена от законите на Република България и какви трябва да са приоритетите в неговата дейност. По-различното тук и първо ще се спра на тази тема, са краткосрочни задачи и приоритети, които са свързани с подготовката на бизнеса за идващата зима. Всички знаете каква е ситуацията в света и в България в момента. В този посока на подготовка няколко основни приоритети и мерки, които сме подготвили, разбира се най-наболелия в момента въпрос по отношение на газа. Там МИИ участва в кризисния щаб за енергетика. Това, което мога да подчертая, че ние със сигурност ще бъдем гласа на бизнеса в този щаб. И това ще е една линия, която ще преминава през цялостната дейност на министерството. Да, ние имаме нашите приоритети, но ще търсим и диалог през цялото време, съвет или исканията на работодателските, на синдикалните организации, на бизнеса в България и в крайна сметка ще представляваме бизнеса в правителството, нещата, от които те имат нужда и ще защитаваме техните интереси.







Димитър Стоянов, МО



Димитър Стоянов: При встъпването си в длъжност обявих, че просперираща държава без силна и модерна армия няма! Затова и основният приоритет на служебния кабинет в лицето на министъра на отбраната, основно внимание ще бъде насочено към модернизацията на българската армия.

Както знаете през 2017 г. се проведе заседание на КСНС и се постигна съгласие, че трите основни приоритетни проекта за сухопътни, военноморски и военновъздушни сили ще се движат синхронно.

По проекта за придобиване на нов тип боен самолет, може би вече знаете, че имаме оферта за втория транш самолети Ф-16. Подготвили сме проект за инвестиционен разход, който трябва да бъде внесен в МС и след това в НС. Надяваме се да успеем в срока на офертата – 1-ви ноември, но сме разработили и резервен вариант до 15-ти декември и вече сме отправили такова питане до американската страна.





Николай Милков, МВнР

Николай Милков: Първи приоритет са изборите.

Като по-конкретни други приоритети бих искал да откроя Шенген.

Друга тема, която ще бъде обект на нашето усилие, е членството ни в ОИСР. Балканската ни политика, която по принцип представлява приоритет, изобщо не се изчерпва само с РСМ. Винаги съм смятал, че на Балканите има проблеми, които са далеч по-взривоопасни.

Смятам, че в рамките на състава, с който разполагаме в двете дипломатически представителства в Русия. Смятам, че в този момент, който е деликатен и за двете страни и техния капацитет да организират своето дипломатическо представителство, респективно тук и там, една по-голяма въздържаност няма да навреди в никакъв случай!





Лазар Лазаров, МТСП



Лазар Лазаров: Три основни приоритета имаме в нашата дейност. Това е използването на всички възможни ресурси, за да осигурим подкрепа за хората и семействата с ниски доходи в предстоящите месеци.

Другият акцент, по който ще работим в предстоящия месец, е излизане с предложение за размер на линия на бедност.

Другият основен въпрос е свързан с определянето на минималната работна заплата за следващата година.





Румен Радев, президент

Румен Радев: Знаете, че на 2-ри октомври предстои да проведем предсрочни парламентарни избори и това е основна задача през служебното правителство, тяхната организация. От огромно значение е предстоящите парламентарни избори да излъчат устойчиво и отговорно управленско мнозинство, което да се заеме с неотложните реформи и вземането на стратегически за страната ни решения. Важно е също така това мнозинство да се ползва с висока легитимност, а високата легитимност идва от висока избирателна активност. високата избирателна активност изисква както активна кампания на партиите и кандидатите за народни представители с ясни програми и послания за привличане на избиратели, така и отговорна работа на изборната администрация и държавата, даващи увереност в честността, прозрачността и достъпността на изборния процес. На първо място това означава повишаване на доверието в машинния вот. Машинното гласуване доказа своята ефективност за драстично намаляване на недействителния вот, както и на броя на сгрешените и манипулирани протоколи, допринесе и за намаляване на купения вот.



Гълъб Донев, премиер

Гълъб Донев: Уважаеми г-н министър-председател Петков, уважаеми колеги министри, уважаеми журналисти и гости! Преди час дадохме клетва да спазваме Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководим от интересите на народа. Клетвата вече е в сила. Пожелавам ви характер, смелост и мъдрост, за да отстоявате с всеки свой подпис и решение националния интерес на България! Запазете известна дистанция от властта, за да не губите връзката си с хората. Когато търсите решение на съществуващ проблем мислете за всеки човек, който трябва да се справи с него и ще разчита на съдействие от страна на държавата. Ще ви припомня, че държавата, за която обикновено се говори като за нещо извън нас, всъщност сме самите ние. И в тази зала ще повторя, че очаквам от всеки един от вас работа на 100% и умни решения с мисъл за всеки български гражданин! Умни решения, съобразени със законите! Умни и ефективни решения, които имат за цел подобряване живота на хората, а не са поредните ефектни политически послания. Предстоят ни месеци, в които политическите страсти ще са нажежени. В тази ситуация служебното правителство има за задача да възстанови добрия тон и продуктивния диалог в обществените отношения. Все още имам надежда, че това е възможно!

Какво ни предстои след тази церемония – запознаване в детайли с успехите, които наследяваме и това, което премиерът Петков изтъкна! Тук трябва да заложим като основен приоритет цената на природния газ, цената на горивата, високата инфлация, блокираните ремонти и поддръжката на пътищата в страната, протеста на пътностроителните фирми и много други. Но ще спра дотук. Пожелавам кураж и успех на всеки един от вас! Благодаря за вниманието!



Служебни Росица Карамфилова, Росен Христов, Явор Гечев, Христо Алексиев –самураи без мечове сте!





Дали министрите Росица Карамфилова – МОСВ и Росен Христов – МЕ ще закрепят въглищните централи, както умно прави Европа? И ще поправят действията на фамозния Борислав Сандов, който опита да затвори ТЕЦ-овете "Бобов дол“, "Брикел“, "Марица 3“, "Варна“?



Дали министрите Явор Гечев – МЗХ и Христо Алексиев – МТ могат да спасят фермите и нас да не останем без храна, и превозвачите – да не остане България без транспорт и камиони?!





Дано не се наложи да ви подарявам тениски HARVARD LAW, JUST KIDDING, както на Асен Василев, Кирил Петков и Даниел Лорер…





Аз съм Беновска. И питам.