Беновска: Радев: Viva Херо! OFAC VS Пеевски! Ковачки пак набеден! Урсула пак ни пробутва COVID ваксини!

 

https://youtu.be/AGndx3Hpw5A

Непрекъснато питам: КОЙ И НА КАКВО ОСНОВАНИЕ ИСКА, НО И МОЖЕ ЛИ ДА УПРАВЛЯВА БЪЛГАРИЯ?

Нито 1 политик не ми отговори. Изводите са ваши.

Трепетно очаквам Деня на лъжата, та дa си помисля за КОГО да гласувам…

Иначе. Какво става преди избoрите за 49 НС?!

ПЪРВО:

Президентът Радев вече не вдига юмруче. А "дари“ с висшето държавно отличие "Мадарски конник“ първа степен Херо Мустафа, поредният посланик на САЩ в България!

 

Румен Радев само дето не падна на 1 коляно пред Херо и да ѝ връчи "Мадарски конник“ като годежен диамантен пръстен… Сигурно, за да не активира Деси да пуска "Jealousy“ във ФБ.

 

Румен Радев: Днешната церемония е израз на признателност и на високата оценка за всеотдайната работа и безспорния личен принос на посланик Мустафа за развитието на стратегическото партньорство между САЩ и България! От първия ден на своето назначение в София посланик Мустафа работи всеотдайно и енергично за развитие на политическия диалог и разширяване на нашето сътрудничество във всички области на взаимени интерес.

В този изключително предизвикателен глобален контекст посланик Мустафа и нейният екип бяха винаги готови да окажат съдействие и помощ, да работят с българските институции за намирането на устойчиви и взаимноизгодни решения, допринасящи за повече сигурност, стабилност и просперитет от двете страни на Атлантика и за по-добро, по-справедливо и по-"зелено“ бъдеще на идните поколения.

Във фокуса на нашата съвместна дейност беше и укрепването на върховенството на правото, борбата с корупцията, с тероризма и организираната престъпност. В новите измерения на международната обстановка сигурността и отбраната се наложиха естествено като ключово измерение на нашето ефективно партньорство.

С вашия успешен мандат Вие оставяте зад гърба си една значима страница от историята на тези отношения! И където и да Ви отведе Вашето професионално поприще, аз искрено вярвам, че ще продължите да носите България в себе си, както и всички изградени в нашата страна връзки на приятелство и взаимно уважение. Желая на Вас и на Вашето прекрасно семейство здраве, благополучие и успех във всички бъдещи начинания! Още веднъж благодаря и на добър час!

Херо Мустафа: Уважаеми г-н президент, дами и господа, скъпи колеги и приятели! За мен е голяма чест да бъда удостоена с орден "Мадарски конник“! Приемам го като свидетелство за успешното ни сътрудничество през последните 3 години и половина и символ на дълбокия и траен съюз между нашите две държави! Гордея се, че САЩ и България са приятели, партньори и съюзници и ще се радвам, ако с работата си съм допринесла за това!

Беше огромна привилегия да мога да служа тук като посланик на САЩ в България!

 

А един Гълъб, пък, "дари“ Херо с огромна мартеница! Как не му се скършиха човката и крилете?!

 

Второ:

 

OFAC VS Пеевски!

OFAC заяви: Няма доказателства срещу Пеевски, той е в "Магнитски“ по административни и политически причини

Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) при Департамента по финанси на САЩ за първи път официално потвърди, че включването на политика Делян Пеевски в санкционен списък по глобалния закон "Магнитски“ има изцяло административен и политически характер. Това става ясно от документ, представен от американското финансово министерство по делото, което адвокатите на Пеевски водят пред Окръжния съд на окръг Колумбия срещу включването на политика през юни 2021 г. в "Магнитски“.  

Въпреки че на този етап оставя в сила санкциите срещу Пеевски, от OFAC потвърждават тезата на българския политик, че включването му в списъка по закона "Магнитски“ се основава "на слухове, инсинуации и спекулации, породени предимно от политически опоненти“, съобщава "Труд".

От службата при финансовото министерство във Вашингтон са разгледали подробната информация, предоставена от американските адвокати на Пеевски, според която той е бил обект на проверка от българската специализирана прокуратура, като същата завършва със заключението, че няма данни за извършването на каквито и да е незаконосъобразни или престъпни деяния.

"Определенията на OFAC в нито един момент не претендират, че са наказателни обвинения, нито че се основават на същите наказателни процедури на българското законодателство“, пише в писмото на Департамента по финанси. В подкрепа на това становище от Службата за контрол на чуждестранните активи се позовават на прокурорското определение на българската спецпрокуратура, според което "законът "Магнитски“ не е наказателно право и въведените с него санкции не са наказателни, а административни и политически по своя характер.“ Така на практика американската страна официално признава, че срещу Пеевски няма доказателства от криминален характер. 

От документа се разбира още, че OFAC индиректно признават, че при обявяването на санкциите през 2021 г., изглежда е допусната сериозна грешка с обвързването на политика от ДПС с "оказването на влияние върху местните избори“. При обявяването на санкциите през лятото на 2021 г. от Департамента по финанси на САЩ твърдяха, че "през септември 2019 г. Пеевски е работил активно за оказването на отрицателно въздействие върху политическия процес в България по време на местните избори на 27 октомври 2019 г. Пеевски се е договарял с политици да им осигури политическа подкрепа и положително медийно отразяване в замяна на защита от наказателно разследване“. Към днешна дата американските власти вече уточняват, че визираните действия не били "използвани като основание за неговото посочване“ (в списъка "Магнитски“ – бел.ред.).

В заключение от OFAC потвърждават, че българският политик може да претендира и занапред за изваждането му от санкционния списък.

 

Трето

Христо Ковачки, предприемач, отново е "на мушка“ – дали, защото правителството на ПП си заложи много лични пари в ПВУ, ако унищожи въглищните централи в България?

Всичко започна с "игра“ на писмени въпроси и отговори между Ковачки и "Капитал“. А докъде ще стигне – Европрокуратурата на Лаура Кьовеши проверява вредните емисии в България.

Капитал: "Атоменергоремонт" от години прави ремонтите на АЕЦ "Козлодуй" и би трябвало добре да познавате централата. Познавате ли двамата бивши директори на АЕЦ-а - Иван Генов и Александър Николов, които бяха санкционирани по закона "Магнитски" от САЩ заради корупция и прокарване на руски интереси?

Христо Ковачки: Познавам ги в качеството им на бивши директори на АЕЦ "Козлодуй". Не съм имал близки контакти с тях. "Атоменергоремонт" осъществява ремонти по оборудването на АЕЦ "Козлодуй", а не доставки на резервни части и на свежо ядрено гориво.

Капитал: Много бизнесмени в България имат притеснения да не попаднат в списъка "Магнитски". Вие сред тях ли сте?

Христо Ковачки: Не, нямам подобни притеснения.

Капитал: Извън темата за АЕЦ-а и санкциите. България като че ли е на път да се откаже от Плана за възстановяване и устойчивост заради въглищните централи. Вие кое подкрепяте - реформи или запазване на въглищата

Христо Ковачки: Единственият надежден резерв, на който можем да разчитаме поне в обозримо бъдеще, са въглищата. Ако процесът на диверсификация се забави по технологични причини, именно въглищната енергетика ще ни избави от възможна енергийна криза.

Реформите в енергетиката ще отнемат дълго време. Считам, че реалният хоризонт за цялостно преструктуриране на българската енергетика е 2035-38 г.

Ако българската държава бъде убедителна в преговорите с Европа, ще постигнем така важното удължаване на сроковете за премахване на въглищата, както и запазване на финансирането.

Капитал: Докога въглищните централи ще са конкурентни на пазара на електрическа енергия?

Христо Ковачки: Целият свят изпитва недостиг на електрическа енергия. Намаляването на дела на петролните продукти, използвани в индустрията и транспорта, означава и значително увеличаване на търсенето на електрическа енергия.

Преди да бъде изцяло извършен преходът от въглища към нискоемисионни горива и възобновяеми източници, е добре да запазим въглищата като резерв. Колкото и да не се хареса на много скептици, въглищата са национален ресурс, благодарение на който не само имаме достатъчно електрическа енергия, а и ни осигуряват достъпни цени на електрическата енергия, тъй като не се налага да ги внасяме, както е с ядреното гориво и природния газ.

Относно конкурентността на въглищата нека обясня, че цената на въглеродните емисии и цената на енергията са в пряка зависимост.

Първият сигнал, че въглищата вече не са необходими на пазара, ще се появи, когато въглеродните емисии станат многократно по-скъпи от електрическата енергия.

Капитал: ТЕЦ "Бобов дол" инвестира в голям соларен парк и мисли за зелен водород. Това ли е пътят за енергийна трансформация?

Христо Ковачки: Да, това е стъпка за осигуряване на бъдеще за една въглищна централа и недопускане десетки хиляди енергетици и миньори да останат без работа след закриването на въглищната енергетика. Но трябва да е ясно на всички, че не можем да разчитаме на 100% на ВЕИ в енергийния микс. Необходими са базови мощности, каквито в момента са ТЕЦ-овете на въглища и природен газ и АЕЦ. Следим тенденциите и останалите енергийни експерти са на същото мнение.

Считам, че най-доброто решение за осигуряване на базови мощности е да инвестираме в нови ядрени мощности и затова подкрепям изцяло развитието на проекта за строителство на 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй" по технология като тази на "Уестингхаус". Това е най-добрият вариант да бъдат заместени въглищата и редом със строителството на ВЕИ-та да се подсигурят и така важните базови източници на енергия.

Капитал: Отказахте ли се вече от политиката?

Христо Ковачки: Никога не съм се занимавал директно с политика. През годините неведнъж съм споделял своите политически възгледи, но сега дори нямам време за това.

А ето и Позиция до медиите от "Джи Ем Ай Верифай“ ЕООД, установяващ вредните емисии

Верификационен орган "Джи Ем Ай Верифай“ е надлежно акредитиран орган, извършващ верификация на доклади на български предприятия, които попадат в обхвата на Европейската схема за търговия с емисии.

От 2018 година Верификационният Орган към "Джи Ем Ай Верифай“ ЕООД притежава валидна акредитация за извършване на верификационна дейност, издадена от Изпълнителна Агенция Българска служба по акредитация (ИА БСА).

Дружество подлежи на непрекъснат контрол от ИА БСА.

Държим да обясним детайлно процеса по верификация, тъй като през последните дни чухме редица тълкувания и неверни твърдения, относно достоверността му. Всеки оператор до 31 март е задължен да внесе верифициран от избрания от него Верификационен Орган, съгласно сключен договор, изготвен от него доклад, относно употребените през предходната календарна година горива и отделените емисии в Изпълнителна агенция по околна среда.

След получаване на годишния доклад на оператора, Верификаторът извършва проверка по отношение на съответствието с издадените от компетентните органи Разрешително за емисии на парникови газове и план за мониторинг. Верификаторът изисква информация за кореспонденцията на оператора с компетентните органи през годината, включително актуалното разрешително за емисии на парникови газове, както и констативни протоколи за извършени проверки от РИОСВ.

След извършване на подробен анализ на цялата получена информация се насрочва дата за посещение на място в инсталацията, където се проверяват количествата, посочени в доклада, изискват се фактури за употребените горива и суровини, счетоводни справки, оборотни ведомости, протоколи от метрологични проверки за измервателните устройства, валидни сертификати, издадени от акредитирани лаборатории и протоколи от лабораторни анализи.

Независим проверяващ прави вторична проверка на всички документи и стойности в изготвения от оператора доклад, като в случай на необходимост изисква допълнителна информация. Едва след вторично потвърждение на данните се счита, че изготвеният от оператора доклад отговаря на изискванията и е потвърден. Верификаторът съхранява досиета на операторите, за които е извършена верификация, съдържащи набор от документи, които потвърждават стойностите и изчисленията, съдържащи се в изготвените от тях доклади.

За процеса на верификация през 2023 г. "Джи Ем Ай Верифай“ има договори с 22 оператора.

В момента тече проверка от страна на компетентните органи във връзка с дейността на дружеството и апелираме до приключването и да не бъдат правени публично негативни внушения по адрес на дружеството и верификационния орган към него! Сега не е времето да се спекулира! Нека оставим компетентните лица да си свършат работата! След края на проверките, резултатите от тях ще бъдат надлежно оповестени.

Четвърто: Урсула пак ни пробутва COVID ваксини! Може би, защото мъжът ѝ работи в компания за ваксини против COVID?! А Лаура Кьовеши разследва председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен – ще видим…

ЕП: Европейската прокуратура потвърждава, че има текущо разследване за придобиването на ваксини срещу COVID-19 в Европейския съюз. Това изключително потвърждение идва след изключително високия обществен интерес. На този етап повече подробности няма да бъдат оповестени публично.

А румънският евродепутат Кристиан Тереш заяви от трибуната на ЕП:

Кристиан Тереш: Господин президент, драги колеги! Урсула фон дер Лайен трябва незабавно и безусловно да подаде оставка от своята позиция на президент на ЕК! Поради факта, че нейните действия, в момента, са криминално разследвани от Европейската прокуратура. Европейската прокуратура съобщи преди няколко дни, че: разследва начина, по който са били подписани договорите между ЕК и производителите на ваксини. И това е, което Сметната палата, току-що, заяви в доклад, публикуван преди няколко дни. Комисията е подписала до ноември 2021 г. договори за 71 милиарда евро от името на държавите- членки за закупуването на 4,6 милиарда от дозите за COVID-19 ваксини. Това означава, че: е купила по 10 дози за всеки гражданин на ЕС - въз основа на договори, които никога не са били осветлени публично. Ето така беше пуснат публично договора, който е подписала с тези фармацевтични компании.  / б.р. – целият заличен/.Как е възможно това в ЕС, който се нарича прозрачен с начина, по който използва парите на хората?! Затова питам, отново и призовавам, отново, за незабавно и безусловно подаване на оставката ѝ! Благодаря!

Но! Чест прави на здравния министър д-р Асен Меджидиев, че се опъна на "мераците“ за пари на Урсула. Само че никой не го забеляза… Да го подкрепим!

Министър Меджидиев: По-нататъшно получаване и заплащане на ваксини срещу COVID-19, които ще бракуваме, или дори заплащане на такса за отказ, е ирационално

"Отново заявяваме, че имаме прекомерно много ваксини, нисък ваксинационен обхват, липса на желаещи и на възможност за дарения или препродажба. По-нататъшно получаване и заплащане на ваксини, които ще бракуваме, или дори заплащане на такса за отказ, е ирационално. Българските граждани заслужават ясен и конкретен отговор, именно затова продължаваме да настояваме за предоговаряне на условията по договора, сключен между Европейската комисия и Pfizer 2022-2023 г., с възможност той да се прекрати на основания форсмажор за държавите членки, които са сигнализирали такъв, или да се предвиди оставане на тези държави членки в договора, при възможност за заявяване на реално необходимите количества ваксини.“

Това заяви министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев по време на видеоконферентен разговор с европейския комисар по въпросите на здравеопазване и безопасността на храните Стела Кириакидес. Срещата е по инициатива на комисар Кириакидес.

"Поради изтекъл срок на годност в България вече са бракувани над 1,3 млн. дози от доставените количества ваксини на Pfizer Inc./BioNTech Manufacturing GmbH, а от всички видове ваксини – бракувани до момента са малко над 2,3 млн. дози. През настоящата 2023 г. предстои да бъдат бракувани близо 2,8 млн. дози. Освен тях, над 650 000 дози са със срок на годност януари/февруари 2024 г. и предвид факта, че количествата ваксини срещу COVID-19 многократно надхвърлят търсенето и потребностите на страната, още на този етап е ясно, че тези количества също ще бъдат бракувани“. Това посочи още здравният министър, като обясни, че през 2023 г. ще бъдат доставяни бустерни дози, а в България ваксинационният обхват е едва 30%, т.е. не е рационално да се поръчват бустерни дози в пълния обем, тъй като реално няма как да бъдат приложени.

"Всички мои действия са в интерес на българските граждани и ще ги отстоявам докрай. Разбираме, че става дума за двустранни споразумения, но тук трябва единно решение на ниво ЕС, защото репутационните рискове са големи не само за България и за всички държави членки, а и за Европейската комисия. Няма как да обясним на обществото защо се дава огромен финансов ресурс за ваксини, които, всички знаем, че ще бъдат унищожени. Ако няма единно решение на ниво ЕС, Ви каня да унищожаваме ваксините заедно“, беше категоричен министър Меджидиев.

 

Радев: Viva Херо! OFAC VS Пеевски! Ковачки пак набеден! Урсула пак ни пробутва COVID ваксини!

 

Аз съм Беновска. И питам.