Стефан Янев, председател на "Български възход“ – Илиана Беновска "Беновска пита – Радио К2“, от 20.10.2022 г.

Илиана Беновска: Здравейте, какъв знак дадохте, като напуснахте залата и не гласувахте за избора на председател на Народното събрание? Какъв знак давате на политиците, Вие сте "new one“?

Стефан Янев: Дадохме знак, че сме последователни в това, което говорим и това, което правим. Още в края на вчерашния календарен ден мисля, че бях ясен, когато от трибуната на Народното събрание казах, че бихме подкрепили кандидатура, която да е една, която следва да се дебатира и да се гласува. Днес го повторих. В случая повтаряме за пореден път процедурата, повтаряме за пореден път номинации и след като видяхме, че има повече от една кандидатура, решихме, че трябва да напуснем залата. Това е предсказуемо.

Илиана Беновска: Йордан Цонев и Делян Пеевски бяха при вас в стаята, искаха да ви убедят за гласувате за Йордан Цонев ли?

Стефан Янев: Не съм ги забелязал!

Илиана Беновска: Е, как, аз ги забелязах!

Стефан Янев: В коя стая?

Илиана Беновска: Във вашата стая!

Стефан Янев: В моята стая?

Илиана Беновска: Да, дойде и Станислав Анастасов!

Стефан Янев: Коя е моята стая? И аз не съм ги забелязал!

Илиана Беновска: Не са били?

Стефан Янев: Не. Не знам за коя стая говорите. Стаята е зад гърба ми и тук не са влизали. Така че не коментирам!

Илиана Беновска: А утре ще представите ли това изискване на тези срещи, ако отидете, по предложение на ГЕРБ, за съгласието за политики? Това, което споменахте и е много важно!

Стефан Янев: Първо нека да кажем, че засега сме дали съгласие, че ще отидем на такава среща, ако има наистина смисъл и се говори за политики, ако се говори за потенциални решения. И на тази среща няма да отида аз, а ще отидат представители от партията, ако се състои тази среща. Но в условия, както днес за втори ден нямаме решение за избор за председател на Парламента – тази среща в момента е безпредметна! Така че тя може да почака, да кажем другата седмица, когато ...

Илиана Беновска: Когато спре удължаването на работния ден, на първия работен ден!?

Стефан Янев: Да, когато има някаква идея, че ще се работи по смислени теми! В случая не говорим за тази среща, просто сме отложили тази възможност.

Илиана Беновска: А това, че Ви номинираха, може би, за министър-председател при трети мандат?

Стефан Янев: Не съм чул да ме номинират!

Илиана Беновска: Говори се!

Стефан Янев: Говори се, в медиите всичко се говори! Хората говорят! Аз не мога да коментирам едни хипотези, които не са още потенциално подкрепени по никакъв начин! Благодаря Ви!