Адв. Петър Петров, ПП "Възраждане“ - Илиана Беновска "Беновска пита – Радио К2“, 22.10.2022 г.

Вежди Рашидов за председател на НС

“Вчера ви показаха, че Възраждане е едно младо конче, което пие вода край реката на детството свято - цитирам Павел Матев шеговито - така ли е като избраха Вежди Рашидов, а вие се разминахте с поста на председател на 48 НС?" започна разговора Беновска. Адв. Петров отговори, че асоциацията се прави, заради това, че Възраждане е на 8 години, а единството, което са показали четирите партии в НС, показва, че това НС ще има много кратък живот - около 2 месеца. “Оказахме се и вчера прави след като поредният алъш-вериш - фигурата на председателя - бе извършен с една цел - да се приемат промените на БСП, ГЕРБ и ДПС от последното НС за хартиените бюлетини. Петров коментира, че Български възход са заявили, че те ще подкрепят опити за правителство и първата крачка е избор на председател. Беновска отбеляза, че ГЕРБ, ДПС, БСП и БВ са 140 гласа, хубава коалиция, но ГЕРБ, ДПС и БСП са политическите партии с опита и знанието как се разпределят порциите, а за БВ и Стефан Янев се говори, че той е потенциалният носител на третия мандат и може би министър-председател на едно бъдещо правителство. Адв. Петров отбеляза, че е възможно, но това все още е само хипотеза, а на ГЕРБ, ДПС и БСП им стигат гласовете, за да сформират мнозинство и правителство, макар че е песимист. “Идеологическите различия и политическите стремления, финансови стремления на партиите на статуквото са прекалено огромни, за да могат да формират правителство, но за прокарването на определени закони - те ще се разберат, както и с БВ" коментира Петров.

Беновска пожела да видят какво е казал Вежди Рашидов в първите минути след избирането му за председател на НС. Беновска: Борисов “благослови" ли Ви за председател на НС? Рашидов: Радва се, поздрави ме!

Вежди Рашидов, председател на 48 НС – Илиана Беновска "Беновска пита – Радио К2“, от 21. 10. 2022 г.

Илиана Беновска: Вашата артистична натура и душа как ще я приспособите тук към бюрокрацията, към този правилник?

Вежди Рашидов: Надявам се, че ще имам добри заместници! Изцяло недейте да ме пишете вече в ...

Илиина Беновска: В артистите?

Вежди Рашидов: Към артисти някои ме пишат, някои не, но това е техен избор. В артистичния свят, както съм казвал, там милост нямам!

Медия: Охраната на НСО ще Ви тежи ли?

Вежди Рашидов: На свободния артист малко ще му тежи, но какво да направя, като законът е такъв! Все пак сме държава с Конституция и закони!

Илиана Беновска: Казах им, че "свободолюбивият стрелец“ няма да могат да го удържат! "Свободолюбивия стрелец“!

Вежди Рашидов: Слава Богу, че охраната все пак е симпатична и са добри момчета. Ние все пак няма да се борим!

Илиана Беновска: Видях Ви, че рисувате, докато водите заседанието, какво рисувате?

Вежди Рашидов: Отговорихте сега току-що на въпроса, който ми зададоха. Няма милост в занаята!

Илиана Беновска: Физиономии ли рисувате, или?

Вежди Рашидов: Настроението си, което изпитвам в момента. Така, малко "полегнали Христосчета“ бях направил!

Илиана Беновска: А с Бойко Борисов помирихте ли се?

Вежди Рашидов: Ние не сме се карали никога! Само аз съм му се сърдил по малко, но съвсем нормално е.

Илиана Беновска: Защото той Ви направи публична бележка за изказването Ви за руския посланик!

Вежди Рашидов: Той е председател, той може да прави всякакви бележки, а аз всякакви грешки, защото безгрешен човек няма!

Илиана Беновска: Борисов "благослови“ ли Ви, даде ли Ви зелена светлина, за да станете председател? Говорихте ли с него?

Вежди Рашидов: Говорих преди малко. Разбира се Борисов се зарадва, че усилията за примиреност в името на хората, да има работещ Парламент и правителство – да, изпитва задоволство! Не мога да скрия, че се радва, че най-накрая има председател на Парламента! Не толкова за мен. Разбира се сигурно и малко се радва, защото аз съм негов приятел! Нормално е, всеки се радва за близки!

Кой ще ръководи НС?

Беновска попита адв. Петров какъв е анализът на Възраждане след избора на Вежди Рашидов за председател на НС - Рашидов е заявил, че не е за него тази работа, но въпреки това го избират. Петров сподели, че речта на Рашидов го е трогнала, но е бил изненадат след като на следващият ден Вежди Рашидов е приел да бъде председател на НС. “Той каза - има много добри заместници. С това се показва, че изборът на председател между тези 4 партии е един огромен компромис и НС ще бъде ръководено от заместниците, затова част от тях не бяха тези, които сме свикнали да виждаме в предното народно събрание. ДПС казаха, че залагат на опита на Йордан Цонев и на него явно ще възлагат големи надежди за ръководството на НС. Очертава се едно огромно противопоставяне в 48 НС, което като резултат ще преповтори последните 2 месеца на 47 НС" коментира адв.

Бюджет 2023

Петров и заяви, че около 2 месеца са необходими, за да се разисква и приеме бюджетът за следващата година. Той подчерта, че Възраждане са подкрепили бюджета на държавното обществено осигуряване и ще подходят градивно и към проектобюджета, когато бъде внесен от служебното правителство, ще се опитат да направят така, че да има бюджет за следваща година и да се знае за какво и къде се харчат парите на държавната хазна.

Възраждане с два пъти повече подкрепа

Беновска отбеляза, че Възраждане са удвоили гласовете си, което е добро надграждане, но ГЕРБ, ДПС и БСП знаят как да хванат в здрава ръка ситуацията. Петров коментира, че се е знаело, че Възраждане ще е единствената партия, която ще удвои резултата си на изборите и е очаквано сформирането на мнозинство, което да бъде и срещу

Възраждане - партия, която постоянно увеличава своята подкрепа, най-активна със законопроекти. “49 НС чука на вратата, да се надяваме, че тогава вече ще бъдем с много по-голяма парламентарна група и тези сметки от вчера ще излязат накриво" подчерта адв. Петров. Беновска отбеляза, че не просто надяване, а осъществяване трябва да се случи. Петров коментира, че не търсят окуражаване и работят още по-здраво, за да убедят хората да им гласуват доверие, за да може българските граждани да видят, че животът им се подобрява.

Законопроекти на Възраждане; Главният прокурор

Беновска отбеляза, че вторник имат извънредно заседание и от Възраждане са се зарекли да внесат законопроекти, а в петък вероятно ще имат парламентарен контрол. Адв. Петров коментира, че до вчера е имало 24 внесени законопроекта - 6 от Възраждане - най-важен и първи внесен е законопроект за временно отстраняване на главния прокурор, когато срещу него има образувано дисциплинарно или наказателно производство. Петров подчерта, че това е валидно за всеки един прокурор, но когато главният прокурор знае, че такава опасност съществува и за него най-малко би се замислил дали да престъпи закона и правилата, по които той ръководи прокуратурата. Водещата коментира, че Иван Гешев е рибената кост, която е заседнала в гърлото на ГЕРБ - ПП и ДБ много искат да бъде отстранен Гешев и не само фигурата на главния прокурор да бъде контролирана. Адв. Петров заяви, че самият той е протестирал пред кабинета на Гешев с искане за оставка, когато главният прокурор е искал да заличи партия Възраждане по съдебен ред чрез иск от прокуратурата. “Ние се стремим да гледаме по-институционално и градивно и считаме, че фигурата на главния прокурор трябва да подлежи на контрол и неговите действия също, евентуално и на санкции, независимо как се казва прокурорът. Ние не водим противоличностна политика. Гледаме на българските институции като на такива и те трябва да работят в полза на държавността" заяви Петров.

Американските медии в България

Беновска попита адв. Петров какво се случва със закона за американските агенти в медиите, с което Възраждане са предизвикали доста емоционални реакции - Костадин Костадинов е помолил финансираните от “Америка за България" медии да напуснат залата на пресконференцията. Петров разказа, че тези представители са отказали и затова пресконференцията се е провела на стълбите пред БТА, където всички медии са получили отговори на въпросите си. “Законопроектът ще бъде внесен тази седмица. Искаме да има регистрационен режим и тези медии, които получават пряко финансиране от чужди държави, да подлежат на регистър, за да може хората свободно да формират своите убеждения, когато тези медии им поднасят информация. Никой не говори за рестрикции и ограничаване на медии" обясни Петров. Беновска разказа, че когато са стартирали “Радио К2", заедно със Сашо Диков, ръководещ “Канал 3" са се опитали да

кандидатстват 3 или 4 пъти са финансиране от “Америка за България", но така и не се е разбрало какви са критериите за избор на медии за финансиране. Адв. Петров коментира, че критериите са едни - да се прокарват либералните идеологии, които съответстват на външната политика на САЩ и всички медии, които получават пряко финансиране от чужди държави, трябва да бъдат регистрирани, защото българският зрител и слушател вече е доста критичен и когато му се каже, че определена медия е външно финансирана, той сам ще може да изгради своето вътрешно убеждение.

Референдуми

“Какво стана с намерението да правите референдум?" попита Беновска. Адв. Петров отговори, че не са се отказали и един от законопроектите, които ще бъдат внесени тази седмица, е за промяна на закона за прякото участие в държавната власт, с който ще се намалят законовите критерии за събиране на подписи и иницииране на национални и местни референдуми, защото законът е направен така, че да не работи, прекалено са високи критериите, за да бъде иницииран и проведен национален или местен референдум и резултатите от него да имат задължителна сила. Петров заяви, че Възраждане работи за народа и иска той да бъде допитван за все повече случаи, като по този начин ще се възвърне доверието в държавните институции. Беновска разказа, че в един от кантоните на Швейцария са направили референдум дали да дадат 150 000 евро финансиране на едно българско училище. Петров коментира, че българските граждани трябва все по-често да бъдат питани по важни държавни, местни и междудържавни въпроси, за да могат те да участват в управлението, а не под фасадата на настоящия законов режим, за да може гражданите да събират подписи, както и всяка една парламентарна група, а не само 1/5 от народните представители. Адв. Петров се надява по този начин България да се превърне в малко по-демократична държава, в която все повече неща да зависят пряко от гражданите. Беновска изрази своите опасения, че ще поставят Възраждане в изолация, а Петров отговори, че и сега работят в изолация, както и в миналото НС, но това не ги плаши и са длъжни да покажат на избирателите, че работят за прякото им участието в управлението.

Възраждане в новия кабинет?

“Ако поканят Възраждане да участва в новия кабинет? Плевнелиев стартира преговорите днес. Вие отказахте предварително. На тия преговори ще се явят ГЕРБ и БВ" попита Беновска. Петров коментира, че ще се явят всички политически субекти, които искат да се докопат до държавната софра и затова се сформира това мнозинство вчера, но няма да успеят. “Никога няма да се съгласим. Ние сме принципни и последователни, най-предвидимият политически партньор в предходното и сегашното НС, защото всичко, което мислим го казваме и го правим" заяви Петров. Беновска го попита дали са предвидливи какво ги чака, а той отговори, че всеки прави грешки, но ще покажат на българските граждани, че Възраждане работи само и единствено в техен интерес.

Подаръците

“Каква ябълка сте в политиката?" попита Беновска. “Ние сме най-горчивата ябълка в политиката до настоящия момент. Може би, зелената, защото в парламента се идентифицираме със зеления цвят" отговори адв. Петров. Водещата му подари и тениска Харвард, а Петров сподели, че много повече ще се зарадва на тениска на Софийския университет. Беновска подари на адв. Петров и Конституцията на Р. България, придружена от българския флаг. Петров от своя страна подари на “Беновска пита" “Бяла книга за езиковия спор между България и Република Северна Македония" и пожела на предаването успех и прогрес.

Така завърши разговорът между адв. Петър Петров и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване “Беновска пита" по “Радио К2" и на живо във Фейсбук и Ютюб на 22-ри октомври 2022 година.