"Нямам намерение да летя където и да било, здраво стъпил съм на земята и боравя само и единствено с факти! Нормално е Стоянов, Димитров и Русев да се страхуват да излязат публично. Те го направиха веднъж. Сгрешиха фатално и някак си спряха с медийните изяви, защото сами осъзнаха своите лъжи и манипулации!“.

Така отговори бившият директор на "Ел Би Булгарикум“ Николай Маринов на Илиана Беновска, "Беновска пита – Радио К2“, която, след като обясни, че е поканила за участие и министър Никола Стоянов, шефа на ДКК Венцислав Димитров и новия директор на "Ел Би Булгарикум“ Русев, но те са отклонили поканата за следващата седмица, заяви: "Вашата пресконференция и телевизионните Ви изяви бяха много силни, аргументирани и подредени, за разлика от техните изявления! Това не Ви го казвам сега, за да Ви окуража и да литнете на "крилете на славата“, а за да се мобилизирате със същия дух!“.

Николай Маринов обясни, че една от лъжите, които се тиражират по негов адрес, е, че на "Ел Би Булгарикум“ е възложен одит от ДКК, но не са предоставили никакви документи. Той показа две писма до шефа на ДКК, с които е изпратена всичката искана информация. Те са от 1-ви и от 17-и февруари. По първото писмо е бил необходим един ден, а по второто 15 дни, за да бъдат подготвени. Въпреки това от ДКК са поставили срок от една един ден за отговор. "Сутринта получаваме писмото от ДКК и до края на работния ден трябва да предоставим пълната информация. Парадоксът тук е, че тази пълна информация касае период от десетки години назад! Искаше се пълен обем от информация, инвентарни книги, оборудване на магазини, квадратури, ток, вода, всичко!“, обясни Маринов.

Бившият шеф на "Ел Би Булгарикум“ отрече и твърденията, че е намалил цените във фирмените магазини в деня на своето уволнение. Всъщност заповедта за цените е от 17-и февруари, а той е бил освободен вечерта на 20-и, като го е разбрал на следващия ден сутринта. Маринов обясни, че в продължение на месеци е водил тежки преговори с търговски вериги, като е помолил и министъра на икономиката за подкрепа, но не е получил такава.

Водещата помоли своя гост да коментира откъде идва голямото оскъпяване на млечните продукти. Той обясни, че върху цената, на която производителят доставя, търговските вериги слага редица такси, като отстъпка, маркетинг, логистика, каталог! И тези такси достигат от 5% до 25% от доставната цена! Отделно от това самата търговска верига преценява колко да си сложи надценка. И така процентите стигат до 80%, а понякога и 100%!“.

"След като Ви уволниха, Вие не сте имал достъп до кабинета си, независимо дали сте вписан в търговския регистър!“, заяви Беновска. Маринов отговори: "Това е парадоксът и аз затова казах, че мафията победи държавата! Защото една държава не си позволя директора на най-голямата държавна компания, управляваща ресурси за милиарди, да

отиде при директора на друга компания и да му каже – ти си уволнен! Напускай незабавно! Махай се оттук или ще извикам полиция! Това не е способ на държавата!“.

Николай Маринов разказа, че министър Стоянов му е казал, че е имал среща с някаква фирма за доставки на мляко и те ще изпратят оферта. Бившият шеф на "Ел Би Булгарикум“ наистина е получил на мейла си оферта от "Милки Груп“ за сурово мляко и за сухо мляко. Проблемът е бил, че маслеността е била 3,5%, а протеинът е 3,1%. Стандартите, по които "Ел Би Булгарикум“ работи, са минимум 3,6% и 3,2%. Произходът на млякото е бил от Унгария! Маринов заяви: "Странното е, че на срещата ни с министъра ние обсъждахме именно това да се даде приоритет на доставките на мляко от региона от български производители. И изведнъж получавам оферта от българска фирма, която обаче доставя мляко от Унгария и то с параметри, които не отговарят на стандартите!“.

Николай Маринов обясни, че дружеството "Уайт Голд Трейд“ е направило три доставки на мляко от Унгария. Интересното е, че тя доставя от същата ферма, от която и "Милки Груп“ иска да внася. Той добави: "Получих оферта от "Милки Груп“ след разговор с министъра. А ми я препоръча един човек, когото назначих в "Ел Би Булгарикум“ по разпореждане на Венцислав Димитров! Интересно е, че към тази оферта получавам и такава за сухо мляко. "Ел Би Булгарикум“ никога не е работило със сухо мляко и надявам се никога да не работи!“.

"А тази фирма "Уайт Голд Трейд“, тя Ваша ли е и защо сте ѝ предплащал?“, попита Беновска. Николай Маринов отговори, че няма никакви фирми. А практиката да се предплаща е за всички доставчици. Той добави: "А с "Милки Груп“ договор не сключихме, защото параметрите им не отговарят на нашите стандарти! Може би това е и една от причините за моето освобождаване!“.

Николай Маринов беше категоричен, че обвиненията към него, че е закупил автомобили на завишени цени, също не отговарят на истината. Той обясни, че предишното ръководство на компанията е имало одобрен бизнес план за закупуването на 3 автомобила за 850 000 лева. Новото ръководство е организирало търг, получило е различни оферти и в крайна сметка със същите пари е закупило не 3, а 5 автомобила, като на практика така е постигната икономия.

В края на разговора Маринов заяви, че е подал искова молба в съда по повод уволнението си. Той обясни, че е бил назначен след конкурс и в договора пише, че може да бъде освободен, ако има системно неизпълнение на задълженията и бъдат представени мотиви. Това обаче не се е случило!